Er komt géén referendum over de oostelijke schootsvelden

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Tijdens de vergadering van de raadscommissie HOVA (Handhaving, Openbare orde, Veiligheid en Algemeen bestuurlijke zaken) werd donderdagavond het verzoek om een referendum over de schootsvelden afgewezen.

Het referendumverzoek werd ingediend door actiegroep Red de Tuinen. De actiegroep verzet zich tegen de verplaatsing van een aantal volkstuinen naar een andere plek binnen volkstuinencomplex De Gats en heeft ruim 1000 geldige handtekeningen ingezameld die nodig zijn om een referendumverzoek in te dienen.

In het referendum zou de lokale bevolking zich moeten uitspreken over de vraag: “Bent u het eens met het raadsbesluit dat bij projecten in de gemeente Sittard-Geleen bepaalde historische perioden boven andere geplaatst worden schijnbaar zonder gegronde redenen en zonder cultuurhistorische overwegingen?”.

Het referendum zou dus niet gaan over de vraag of de zeven volkstuinen wel of niet verplaatst moeten worden, zoals sommigen denken. Die zeven tuinen zijn immers van vrij recente datum. Ze werden aangelegd in 1984 nadat in de zeventiger jaren de Kennedyflat is gebouwd in de boomgaard behorende bij een boerderij van het echtpaar Kamps-Dols. Deze boomgaard werd begrensd door volkstuincomplex De Gats, zo laat de volkstuinvereniging weten.

Het referendumverzoek had tot gevolg dat de werkzaamheden voor de herinrichting van de schootsvelden, waar een grote meerderheid van de in het gebied gevestigde volkstuinders mee instemt, werden stilgelegd. Ze worden niet eerder hervat dan na de raadsvergadering van 30 november aanstaande als de raad zich over het referendumverzoek uitspreekt.

Het referendumverzoek werd in de commissievergadering afgewezen op grond van het spoedeisende belang dat de gemeente heeft bij het tijdig realiseren van de werkzaamheden aan de Oostelijke Schootvelden. Indien een referendum zou worden gehouden is het risico te groot dat het project Oostelijke Schootsvelden zodanige vertraging oploopt dat de voor Zitterd Revisited toegekende provinciale subsidie zou worden verspeeld.

De inrichting van de Oostelijke Schootsvelden is onderdeel van het Masterplan Zitterd Revisited. Voor de uitvoering van dit masterplan heeft de provincie Limburg een subsidie van 10,5 miljoen euro toegekend.

Naar aanleiding van schriftelijke vragen van het PVV-statenlid Daryl Pfoster heeft Gedeputeerde Staten het volgende verklaard:

De provinciale middelen zijn op programmaniveau gekoppeld aan de realisatie van doelen uit het programma Zitterd Revisited, en dus niet aan deelprojecten. Het totale pakket aan doelen en resultaten dient per 1 januari 2019 te zijn gerealiseerd, dan wel zijn per die datum onherroepelijke betalingen verricht waarbij de doelen en resultaten dan per 1 juli 2019 zijn gerealiseerd.

Gedeputeerde Staten onderschrijven de doelstelling van het college om de afgesproken deadlines te halen.

Een eventueel referendum over de Oostelijke Schootsvelden kan niet eerder dan tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De raad moet daarna nog een besluit naar aanleiding van de uitslag nemen. In dat geval loopt de uitvoering van het project een dusdanige vertraging op dat de realisatie binnen de gestelde termijnen nauwelijks of niet haalbaar is. Daardoor komt de provinciale subsidie in gevaar en dat is een te groot risico.

Op 28 november volgt nog een gesprek tussen de gemeente, een afvaardiging van actiegroep Red de Tuinen en de door de gemeente geraadpleegde deskundigen op het terrein van de historie van het gebied.

Cookieinstellingen