Enquête gelijke kansen voor alle kinderen

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Maandag hadden scholieren van Da Capo aan de President Kennedysingel in Sittard de primeur: zij hoorden als eerste over de resultaten van de enquête ‘Gelijke kansen voor alle kinderen’.

Ondersteund door Stichting Lyvia hebben studenten van Zuyd Hogeschool meer dan 3500 scholieren bevraagd van Graaf Huyn College, Da Capo, Trevianum en Groenewald. De centrale vraag die de gemeente Sittard-Geleen samen met de Jongerencliëntenraad Westelijke Mijnstreek (JCR) beantwoord wilden zien was: Hoe creëren we gelijke kansen op een gezonde toekomst voor alle kinderen?

De enquête maakt deel uit van de aanpak ‘Kansen voor alle kinderen’ van de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente zet extra in op het realiseren van kansen voor alle kinderen, dus ook voor kinderen die opgroeien in huishoudens met weinig geld. Hoe de gemeente dat doet, bepaalt ze samen met inwoners van onze gemeente. Onder andere door deze enquête onder middelbare scholieren. Hoe denken jongeren over geld? Hoe willen ze leren omgaan met geld? Weten zij of hun ouders de weg naar ondersteuning te vinden?

Wethouder Verblakt: “Het is heel belangrijk dat wij van de kinderen zelf horen wat hen bezighoudt en wat zij nodig hebben. Deze kinderen zijn de toekomst, wat zij denken en meemaken doet er toe. En wat zij ons meegeven is van grote waarde.”

Enquete Gelijke kansen voor kinderen

De enquête heeft een aantal duidelijke resultaten opgeleverd, deze resultaten zijn maandag aan wethouder Verblakt overhandigd. De gemeente gaat hier in de komende periode mee aan de slag. Zo wordt aangegeven dat de scholieren het belangrijk vinden dat er meer gesproken moet worden over geld, ook op de scholen. Dat past ook bij de insteek die al gekozen is en door de gemeente en andere betrokken partijen stevig wordt aangepakt. Zo maken de gemeente, Krediet Bank Limburg en Partners in Welzijn het onderwerp tijdens de Young Cash Tour bespreekbaar op middelbare scholen. Maar ook de basisschool leerlingen krijgen ermee te maken. Tijdens de week van het geld die begint op 12 maart doorlopen de kinderen van groep 7 en 8 een programma waarin omgaan met geld centraal staat.

Naast de ideeën die uit de enquête komen, wordt ook op andere, innovatieve manieren dit lastige thema aangepakt. Zo wordt in de door CliC geïnitieerde innovatiesprints in de Westelijke Mijnstreek hard gewerkt aan ideeën om de effecten van armoede onder jongeren te verkleinen.

Cookieinstellingen