Maandag meer duidelijkheid over nieuwe coalitie Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Meer transparantie, een andere bestuursstijl, zo breed mogelijk en recht doende aan de uitdagingen die voorliggen.

Dat waren de belangrijkste uitgangspunten van informateur Ad Lutters in zijn verkenning van de mogelijkheden om te komen tot een nieuwe coalitie in Sittard-Geleen.

Donderdagavond deed hij in de raadszaal in Geleen verslag van zijn bevindingen tijdens twee weken van gesprekken. Van alle mogelijke combinaties in de versnipperde raad – 20 van de 37 zetels zijn verdeeld over maar liefst 10 partijen, 8 zijn er voor het CDA en 9 voor het gob – zag hij er twee als kansrijk.

Allereerst een coalitie van gob en CDA, de partijen die samen even veel zetels hebben als bij de verkiezingen van 2014, aangevuld met steun van enkele kleinere partijen. Dat komt nagenoeg neer op een voortzetting van de bestaande coalitie, zonder de PvdA, maar met steun van de VVD en D66, samen goed voor 20 zetels.

De andere mogelijkheid is volgens Lutters een combinatie van gob en het ‘Vernieuwingsblok’ (GroenLinks, DNA, SP en PvdA), aangevuld met steun van enkele andere partijen om tot een meerderheid te komen. Dat blok wil, in weerwil van het uitgesproken streven om tot een zo breed mogelijke coalitie te komen, die straks op hoofdlijnen te werk moet gaan, niet samen met het CDA vanwege de door die partij in de afgelopen raadsperiode geëtaleerde bestuursstijl.

Lutters sprak van een ‘duivels dilemma’ voor het gob en vroeg die partij als grootste raadsfractie om een keuze te maken.

Gob-fractieleider Pieter Meekels zei die keuze nog even te willen uitstellen. Het gob wil het liefst samen met het CDA, het Vernieuwingsblok en de VVD een coalitie vormen en roept het Vernieuwingsblok daarom op om haar standpunt te heroverwegen. Het krijgt daarvoor tot maandag de tijd.

Fractieleider Robert Housmans van de PVV merkte op dat zijn partij in het verslag niet werd genoemd, terwijl de nieuwkomer met 3 zetels toch de grootste winnaar van de verkiezingen was. Een aantal partijen had echter al op voorhand samenwerking met de PVV uitgesloten.

De drie raadsleden van de Stadspartij Sittard-Geleen-Born schitterden donderdagavond door afwezigheid. Kort voor aanvang van de raadsbijeenkomst liet fractieleider Ton Raven middels een kort persbericht weten dat dit gebeurde uit protest tegen de door Lutters gevolgde procedure. De Stadspartij was verbolgen over het feit dat de partij “behoudens een eerste informatief gesprek, door informateur Lutters zonder verdere terugkoppeling, geheel buiten het proces is gehouden tot vorming van een nieuwe coalitie”.

Raven verwijt Lutters geen transparant en controleerbaar proces te volgen, dat bovendien geheel achter gesloten deuren wordt gevoerd. “Dit past niet in een door de kiezer gewenste wijziging van de gesloten bestuurscultuur,” zegt hij. Verder is de Stadspartij verbolgen over het feit dat Lutters schriftelijke vragen hierover tot op heden niet heeft beantwoord.

Cookieinstellingen