Nog maar weinig paspoorten met niet werkende chip teruggebracht

Foto:

Op 12 juli jongstleden werd bekendgemaakt dat een deel van de in de periode van 1 april tot en met 30 juni 2018 gemaakte paspoorten en ID-kaarten een niet goed werkende chip heeft.

Het ging enkel om paspoorten en ID-kaarten met een serienummer dat eindigt op 03. Naar schatting 5000 ID-kaarten en paspoorten hebben een chip die niet naar behoren werkt. Tot nu toe zijn er nog maar een stuk of honderd paspoorten en ID-kaarten teruggebracht, zo meldt Gemeente.nu.

Zo’n 600.000 mensen die in de genoemde periode hun nieuwe paspoort of ID-kaart hebben gekregen zijn door het ministerie schriftelijk geïnformeerd.

Ondanks het mogelijke euvel zijn de ID-kaart en het paspoort gewoon als geldig reisdocument te gebruiken. Bij een defecte chip gaat het poortje van de elektronische grenscontrole mogelijk niet open en zal een reiziger zich moeten melden bij de paspoortcontrole van de Marechaussee.

Wie in de genoemde periode een nieuwe pas of ID-kaart met serienummer 03 heeft gekregen kan bij de gemeente laten controleren of de chip goed werkt. Wie een Android telefoontoestel heeft kan de chip ook zelf controleren met behulp van een speciale app.

Cookieinstellingen