Standbeeld carnavalsvereniging De Sjoutvotte van Gelaen onthuld

Foto: Henk van Rens

Vrijdagavond werd bij de Kluis in Geleen een beeld onthuld ter ere van de Geleense carnavalsvereniging de Sjoutvotte.

De Sjoutvotte, de in 1960 opgerichte vastelaovesvereiniging van Kloes en Gelaen-Zuid, deden dat ter gelegenheid van de opening van het nieuwe carnavalsseizoen. De Sjoutvotte zijn zeer gewaardeerd in Geleen-Zuid en aan de Kloes. Bijzonder zijn de uitreiking van de Piet Giesberts herinneringsmedaille en de vele vriendschappelijke banden met verenigingen in Limburg, Duitsland en België. De Sjoutvotte zijn met recht ambassadeurs van de Geleense Vastelaovend.

Het Broederschap van de Sjoutvotte heeft het op zich genomen om die verbondenheid zichtbaar en tastbaar te maken door de plaatsing van een Carnavalsstandbeeld in de wijk. De door het Broederschap in het leven geroepen Stichting standbeeld Kluis heeft ervoor gezorgd dat dit bijzondere beeld kon worden geplaatst bij de plek van oprichting. En die ligt bijna voor de deur van de St.-Janskluis.

Met het beeld worden de Sjoutvotte nog eens extra verankerd in de wijk Geleen-Zuid en Kluis. Het door de Geleense kunstenaar Armand Mathijs gemaakte beeld stelt een dansmarieke voor, want wie in Geleen ‘dansmarieke’ zegt, die zegt in een adem ‘Sjoutvotte’ – en andersom. Immers, de prachtige groep dansmariekes van de Sjoutvotte is een begrip in Geleen!

Henk van Rens maakte onderstaand videoverslag van de onthulling van het beeld.

Cookieinstellingen