‘Rosa-orgel’ in Andreaskapel officieel in gebruik genomen

Inzegening Rosa-orgel in Andreaskapel
Inzegening Rosa-orgel in Andreaskapel
Foto: © René Haustermans

Door: René Haustermans – In de Andreaskapel in Leijenbroek werd afgelopen zondag 2 december een nieuw verworven orgel plechtig in gebruik genomen.

De uit 1882 stammende Andreaskapel diende als kloosterkapel voor het klooster van de priesters van het Heilig Hart in Leijenbroek.

Nadat aan het klooster de huidige parochiekerk werd gebouwd, raakte de kapel enigszins in onbruik en in verval. In 2015 is de monumentale Andreaskapel gerestaureerd en is deze door de parochie Christus Koning en H. Antonius (Leijenbroek en Ophoven) weer in gebruik voor de eredienst en culturele en zingevende activiteiten.

Met een onlangs verworven kabinetorgel uit de Broederenkerk in Deventer is de kapel nu helemaal compleet. Het orgel dat door de Schotse orgelbouwer Mirlees in 1832 werd gebouwd, past qua grootte, volume en klankkleur perfect in deze kapel. Afgelopen zondag werd dit orgel plechtig in gebruik genomen en ingezegend door pastoor H. Broers. De organisten Ger Dutmer en Vincent Snackers bespeelden het na de inzegening bij toerbeurt. De aanschaf en plaatsing van dit orgel was echter niet mogelijk geweest zonder de financiële steun van één persoon, die door overlijden het orgel niet meer heeft mogen horen. Door de gulle gift van oud-kosteres Rosie Penners, is het Mirlees-orgel dan ook het Rosa-orgel gedoopt.

Cookieinstellingen