Harrie Smeets gewijd tot bisschop van Roermond

Bisschop Harrie Smeets
Bisschop Harrie Smeets
Foto: René Haustermans

Onder grote belangstelling is zaterdag de 58-jarige Harrie Smeets gewijd tot bisschop van Roermond. Smeets volgt Wiertz op, die vorig jaar afscheid nam.

De wijding gebeurde tijdens een mis in de Sint-Christoffelkathedraal door bisschop Hans van den Hende van Rotterdam. Hij werd geassisteerd door hulpbisschop Everard de Jong van Roermond en oud-bisschop Frans Wiertz.

De wijding werd bijgewoond door onder anderen minister Ferd Grapperhaus namens de regering, de Limburgse gouverneur Theo Bovens en tientallen burgemeesters en wethouders. Ook zijn er meer dan twintig bisschoppen uit binnen- en buitenland bij.

Voorafgaand aan de plechtigheid trok een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars en geestelijken vanuit het bisdomkantoor aan de Swalmerstraat naar de kathedraal. Daar voegden Smeets en alle aanwezige bisschoppen zich bij de stoet.

‘In Gods naam mensen liefhebben’ is de wapenspreuk van de nieuwe bisschop. Om aan die wapenspreuk vorm en inhoud te kunnen geven zegt hij: “We mogen ons als kerk niet in de vitrine laten zetten, als een relict uit voorbije tijden. En ons zeker niet gaan opsluiten achter gepantserd glas in een soort van zelfgenoegzaamheid van het eigen gelijk, maar we zullen de wereld in moeten gaan.” En: “Het gaat er niet om wat wij met Gods woord doen, maar wat Gods woord met ons doet.”

Cookieinstellingen