Restauratie en herbestemming Gemmaklooster nadert afronding

Gemmaklooster in de steigers
Gemmaklooster in de steigers
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Over enkele maanden zullen de werkzaamheden aan het voormalige Gemmaklooster aan de Leyenbroekerweg in Sittard zijn afgerond.

Dan is het door architect Jos Wielders ontworpen klooster, dat tot 1997 het onderkomen was van de zusters Passionistinnen, omgetoverd in een zorgcentrum met 16 zorgappartementen voor dementerende bejaarden. De eerste bewoners worden in juli van dit jaar verwacht. De bekende Gemmakapel behoudt haar functie als plek voor gebed, rust en bezinning. (Lees verder onder de foto.)

De tot zorgappartementen omgebouwde voormalige woonverblijven van de zusters

Bij de restauratie en herbestemming van het monumentale kloostercomplex zijn behalve de Stichting Huisvesting Gemmakapel Sittard en Nobama Care – de zorginstelling die de huisvesting en verzorging van de nieuwe bewoners op zich neemt – ook de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen betrokken.

De gemeente hecht aan het cultuurhistorisch belang van het voormalige klooster en de Gemmakapel als religieus en charitatief centrum en noemt het een van de parels op het gebied van religieus erfgoed. Het project kan ook rekenen op veel draagvlak in de wijk. De komst van het zorgcentrum heeft toegevoegde waarde voor de wijk en verbetert de leefbaarheid.

Bij de restauratie is conform de duurzaamheidseisen van deze tijd gezorgd voor energiebesparende maatregelen: het toepassen van hoog-rendement glas, het aanbrengen van dak – en gevelisolatie in combinatie met een verbetering van de verwarmingsinstallatie hebben geleid tot een aanzienlijke verbetering van het energielabel.

De kosten van het restauratieproject belopen enkele miljoenen. De Gemeente Sittard-Geleen draagt gezien het belang van de instandhouding van het bijzondere complex 110.000 euro bij in de kosten en de Provincie Limburg doet met 382.000 euro eveneens een duit in het zakje.

Cookieinstellingen