Maske Begrave 2019 in Sittard: Same mit uch!

Foto: © Kootstra-Video.net

Carnavalsdinsdag staat de binnenstad van Sittard vanaf 18:11 uur ook in het teken van het ‘Maske Begrave’.

Dit als ultiem signaal dat de vastelaovend voorbij is. De ceremonie, dit jaar voor de 46e keer, vindt op en rond de historische markt en het Kloosterplein plaats.

Om 18:11 uur wordt, met een korte plechtigheid, het Maske, dat sinds 11 november aan ‘het balkon’ op de Markt hangt, door stadsprins Rob I, afgenomen en overgedragen aan De Mander en Zitterd Same. Deze clubs zorgen er samen voor dat ’t Maske nog een paar uurtjes kan genieten van de Zittesje vastelaovend.

Voor een waardig afscheid verwachten Zitterd Same en De Mander de vrienden van het Zittesj Maske op carnavalsdinsdagavond om 22:11 uur voor de St.-Michielskerk (Patesjkèrk) op de Markt, vanwaar de stoet, begeleid door fakkels, naar het Kloosterplein vertrekt.

De daaropvolgende ceremonie, die kolderiek en hartverscheurend tegelijk is, laat menig Zittesje Sjnaak en Mechelke een traantje wegpinken. Na een carnavaleske buut wordt de carnavalsvlag gestreken en om 23:11 uur wordt het Maske onder tromgeroffel en massaal ‘geböök’ begraven. Na elf saluutschoten, een minuut stilte (het moeilijkste deel van de ceremonie) blazen trompettisten vanaf de toren van de Grote Kerk een laatste serenade over de stad en klinkt uit honderden schorre kelen nog één keer de hymne ‘Zitterd Allein’.

Dit jaar heeft iedere bezoeker de mogelijkheid om zelf te participeren bij deze ceremonie. Vanuit de Kollenberg wordt hiervoor speciaal zand gehaald en na de plechtigheid kunnen bezoekers naast het standbeeld van Jochem Erens hun eigen Maske begraven.
Om het afscheid draaglijker te maken, worden alle deelnemers aan het Maske Begrave na afloop uitgenodigd voor de ‘kaffetaofel’ in Tapperie De Gats op de Markt.

’t Maske begrave wordt georganiseerd door een samenwerking met stichting Zitterd Same, cultuurvereniging de Mander, Scouting Don Bosco, Luuj mit Plezeijer en alle vrunj van het Zittesj Maske.

Cookieinstellingen