Afvalvrije picknick in Daniken

<em>Plinthos, Daniken</em>
Plinthos, Daniken
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De comités Natuurlijk Duurzaam en Anti-Zwerfafval houden deze zomer een netwerkbijeenkomst om teksten ter bewustwording bij straatkolken te plaatsen.

Deze Afvalvrije Picknick, zoals de netwerkbijeenkomst is gedoopt, wordt 6 juli gehouden in Plinthos in Sweikhuizen. “Burgers, bedrijven en gemeenten zijn van harte uitgenodigd,” aldus mede-initiatiefnemer Michel van Dijke uit Geleen.

Onlangs schilderde Van Dijke de tekst Hier begint de zee niets ingooien a.u.b. bij een straatkolk om mensen erop te wijzen geen (plastic)afval in putten te gooien. En later volgde op een gemeentelijke prullenbak ook de tekst Bedankt: je helpt hiermee het milieu aan. Van Dijke kreeg op deze actie veel positieve respons, ook van PlasticsEurope, een toonaangevende pan-Europese brancheorganisatie voor de kunststof producerende industrie in Europa. Ook zij hebben positief gereageerd en aangegeven te willen helpen met de campagne.

Van Dijke voert als reden voor het organiseren van de Afvalvrije Picknick aan dat hij er een breder project van wil maken en dat hij dit soort teksten op meer plekken in de publieke ruimte wil plaatsen. “Het moet een positieve campagne worden. Niet met het vingertje naar mensen wijzen wat ze fout doen maar diegene die iets in de prullenbak gooit belonen met een dikke duim. En daar kan iedereen aan meehelpen.”

Van Dijke denkt dat door deze aanpak mensen zich bewuster worden van de problematiek van zwerfafval. “Teksten bij straatkolken of op prullenbakken worden gegarandeerd gezien en dragen wellicht bij aan de zo gewenste gedragsverandering. Ik ben er van overtuigd dat als burgers, gemeenten en bedrijven hiermee herhaaldelijk samen naar buiten komen er echt iets kan veranderen,” zegt Van Dijke.

De picknick – wie wil meedoen moet zijn eigen eten en drank meenemen – wordt gehouden op zaterdag 6 juli van 15:00 tot 17:00 uur bij Plinthos, Daniken 1 in Sweikhuizen. Komt u ook?

Cookieinstellingen