Politieke crisis Sittard-Geleen houdt nog wel even aan

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De politieke crisis in Sittard-Geleen is nog niet op zijn einde. De zes oppositiepartijen hebben een voorstel gedaan om tot een oplossing te komen en het gob nodigt uit voor een informatieronde.

De partijen hebben aangegeven verder te willen met een college bestaande uit 5 full-time wethouders. Daarbij leveren gob, CDA en GroenLinks elk één wethouder. De andere twee wethouders kunnen worden voorgedragen door (clusters van) de kleinere partijen.

De oppositie nodigt de coalitiepartijen uit voor een overlegronde om te vernemen wat de andere partijen van het voorstel vinden.

Het gob heeft als grootste raadsfractie namens de coalitie – inmiddels een minderheid – de partijen uitgenodigd voor een informatieronde. De oppositiepartijen betitelen die stap als niet legitiem. “Als de grootste partij binnen de raad (na de overstap van de heer Tillie ‘uitgegroeid’ tot 10 zetels) al het initiatief tot een informatieronde neemt, dan kan dat alleen nadat naar goed gebruik in een raadsvergadering de politieke partijen de ontstane situatie hebben besproken en ermee instemmen (een ongeschreven regel) dat de grootste partij deze rol krijgt toebedeeld (de meerderheid van de fracties moet dat vinden en de vraag is of die meerderheid er wel is). Niets is echter minder waar: het gob neemt eigenstandig de lead, om vervolgens in blokvorm (gob, GroenLinks, PvdA, DNA en VVD) met de oppositie een gesprek (20 personen, want ieder fractie mag iemand meenemen) te willen hebben. In afwachting daarvan start het gob zonder legitimatie een informatieronde”, zo stellen de oppositiepartijen.

Fractievoorzitter Andries Houtakkers van het CDA heeft laten weten niet op de uitnodiging van het gob in te zullen gaan. Dat geldt inmiddels ook voor Jack Renet, fractieleider van SPA. De oppositiepartijen hebben gevraagd om op 22 augustus een openbare raadsvergadering te beleggen om het voorstel van de oppositiepartijen te bespreken.

En daar komt dan nog een door de zes oppositiepartijen (CDA, Stadspartij, PVV, D66, 50PLUS en SPA) aangevraagd interpellatiedebat overheen. Dat debat wordt aangevraagd naar aanleiding van uitspraken van wethouder Pieter Meekels (gob) in een interview met dagblad De Limburger, die de oppositie in het verkeerde keelgat zijn geschoten. De uitspraken gingen over de onderlinge verhoudingen tussen raadsleden en raakten aan hun integriteit. Volgens de wethouder lachen het bedrijfsleven en instellingen in de stad door alle verwikkelingen om de lokale politiek. Ook suggereerde de wethouder dat het voor sommige oudere raadsleden misschien tijd wordt om plaats te maken. Zelf gaf hij aan na deze raadsperiode te zullen stoppen.

Cookieinstellingen