Pas 27 aanvragen Stimuleringsregeling Afkoppelen Hemelwater Sittard-Geleen

Foto: CC0 via Pixabay

Inwoners van Sittard-Geleen die wonen in een pand dat vóór 2000 is gebouwd kunnen gebruik maken van de Stimuleringsregeling Afkoppelen Hemelwater.

De regeling is in het leven geroepen in het belang van een meer duurzame en klimaatrobuuste leefomgeving. De regeling stimuleert bedrijven, particulieren, stichtingen en corporaties om (schone) verharde oppervlakken die nu nog in de rioolstelsels lozen af te koppelen. Daardoor zal de wateroverlast in het stedelijk gebied te verminderen, wordt verdroging tegengegaan, zal de oppervlaktewaterkwaliteit verbeteren en komt minder schoon water bij de zuiveringsinstallaties terecht.

Bij nieuwbouw is het verplicht om regenwater af te koppelen. De gemeente stimuleert het afkoppelen van regenwater bij panden die voor 2000 gebouwd zijn door middel van een subsidie. Die kan worden aangevraagd wanneer het af te koppelen oppervlak minimaal 20 vierkante meter is en beloopt 10 euro inclusief btw per vierkante meter. Voor af te koppelen oppervlakten groter dan 300 vierkante meter worden de werkelijke kosten betaald tot een bedrag van maximaal 10 euro per vierkante meter en met een totaal tot maximaal 25.000 euro. Meer informatie leest u via onderstaande link te klikken

Voor de Stimuleringsregeling Afkoppelen Hemelwater Sittard-Geleen is in totaal een bedrag beschikbaar van 710.000 euro. De helft van dat bedrag wordt ter beschikking gesteld door de gemeente Sittard-Geleen, de andere helft komt van Waterschap Limburg. De regeling loopt tot 31 december 2021. Het subsidieplafond van 710.000 euro is nog lang niet in zicht.

Sinds in juni vorig jaar de stimuleringsregeling in ging zijn er nog maar 27 aanvragen ingediend. Daarvan voldeden er 25 aan de voorwaarden. Samen zijn ze goed voor een subsidiebedrag van bijna 60.000 euro (grofweg een oppervlakte van een voetbalveld). Ruim een derde daarvan is momenteel uitgevoerd en uitbetaald. Het loopt, voorzichtig uitgedrukt, nog geen storm. Wanneer de aanvragen in het huidige tempo doorgaan zal eind 2021 nog geen derde deel van het totaal beschikbare subsidiebedrag zijn besteed.

Cookieinstellingen