Alternatief Vogelsjeite 2020 alternatiever dan ooit

Elke eerste zondag van september vindt in Sittard al 45 jaar het Alternatief Vogelsjeite of het Alternatief Sjöttefees Zitterd plaats.

Een luchtig evenement, een parodie op het serieuze schutterswezen en doorgaans het signaal dat het normale leven na de vakanties weer gaat beginnen. Maar van een normaal leven is tengevolge van de coronapandemie echter sinds 15 maart al geen sprake meer.

En hoewel afgelasting van het evenement wellicht geheel in lijn der verwachtingen ligt gaat het Alternatief Sjöttefees dit jaar op een beperkte en zeer alternatieve manier toch door.

Het traditionele, op de zaterdag voorafgaand aan het Alternatief Vogelsjeite georganiseerde Keizesjfees, gaat dit jaar vanwege onzekerheid over de vraag of evenementen dan nog zijn verboden niet door. De Keizer van afgelopen jaar – de ware bleek uiteindelijk Tim Köhlen van Aafsjlaag Zitterd te zijn – kan dit jaar zijn vorig jaar gewonnen titel dus nog niet vieren.

Ook in het programma voor de zondag is flink geschrapt. Omdat niet zeker is dat op 6 september evenementen met veel publiek door mogen gaan vervallen het defilé en de schuttersoptocht en evenmin wordt er aan de voet van de Begijnenhofwal op de schootsvelden een schietterrein ingericht.

En toch schieten de naar verwachting 18 deelnemende verenigingen om de koningstitel. Dat doet elke vereniging zonder publiek op een eigen locatie, bijvoorbeeld bij een van de leden in de tuin, waar in kleine kring en met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen van het RIVM veilig op de bekende piepschuimen vogel kan worden geschoten. De vorderingen van de strijd zijn live via internet te volgen.

Het eindkavelen, waarbij de 18 koningen onderling uitmaken wie de nieuwe keizer wordt, zit er dit jaar echter niet in. Tim Köhlen mag zijn in 2019 gewonnen keizerstitel in elk geval nog tot zondag 5 september 2021 voeren.

Cookieinstellingen