Inburgeringslessen mogen vanaf 1 juli weer in het klaslokaal

Foto: CC0

“Eindelijk… we mogen het leslokaal weer in!” laat VluchtelingenWerk Zuid-Nederland opgelucht weten.

Ruim voordat het Ministerie formele kaders voor het afstandsonderwijs inburgering had afgekondigd, zocht de werkgroep Inburgering van VluchtelingenWerk manieren om het afstandsonderwijs ook formeel op een verantwoorde en laagdrempelige manier aan te gaan bieden.

De afgelopen periode werd via videoconferencing online lesgegeven. Vanaf 1 juli kunnen de docenten weer persoonlijk contact met de cliënten hebben en hen les geven, samen in een klaslokaal.

Corona-proof leslocatieS

De leslokalen zijn ingericht volgens de RIVM-richtlijnen én het NRTO brancheprotocol voor bedrijfsopleidingen. Het spreekt voor zich dat de veiligheid en gezondheid van cursisten, taalcoaches en docenten voorop staat. “We hebben ons voorbereid op aanpassingen zoals looplijnen, tafelschikkingen, extra (hand)hygiëne, minimale loopbewegingen tijdens de lessen en extra leslokalen.”

Op een aantal locaties werken wordt gewrkt met een combinatie van fysiek én online lessen. Dit is afhankelijk van de gestelde richtlijnen binnen de betreffende veiligheidsregio.

Taal is emotie

Op de 14 leslocaties in Limburg en Noord-Brabant staan de cursisten, taalcoaches en docenten te popelen om elkaar weer op anderhalve meter te kunnen begroeten en de fysieke lessen weer op te pakken, na maanden van digitale lessen.

“Taal moet je voelen, horen en zien en de beste manier is in het fysieke leslokaal. Cursisten willen graag persoonlijk contact. Dat hebben ze gemist in de afgelopen maanden. Lesgeven doe je met humor, mimiek en intonatie,” aldus één van de docenten.

Gemis

Docent Mieke Bába: “Ik heb de cursisten gemist en heb er zo’n zin in om vanaf 1 juli samen de lessen weer op te pakken. Natuurlijk doen we dat op anderhalve meter afstand en er zijn nog plekken vrij voor nieuwe instroom van cursisten en vrijwilligers. Met name de alfabetiseringscursisten hebben het ‘persoonlijke contact’ bij het volgen van lessen echt nodig. In deze coronaperiode zijn er nieuwe woorden en uitdrukkingen bijgekomen die we naast de inburgeringslessen met elkaar gaan bespreken zoals ‘het nieuwe normaal'”. Extra computervaardigheden voegen we toe aan onze lessen zodat de cursisten nog beter voorbereid zijn op eventuele toekomstige online lessen.”

Keurmerk

Het inburgeringsaanbod van VluchtelingenWerk Zuid-Nederland beschikt al jaren over het keurmerk van de onafhankelijke kwaliteitsorganisatie Blik op Werk.

Over VluchtelingenWerk

Met 12.500 vrijwilligers en vele samenwerkingspartners staat VluchtelingenWerk midden in de maatschappij om vluchtelingen te ondersteunen bij de opbouw van een nieuw bestaan.

VluchtelingenWerk is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor bescherming van mensen die huis en haard moesten verlaten vanwege oorlog, politiek geweld, hun seksuele geaardheid, afkomst of religie. VluchtelingenWerk begeleidt hen vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Reacties