29e landelijke en 40e regionale hittegolf

Hittegolf verwacht
Hittegolf verwacht
Foto: CC0 via Pixabay

Nederland beleeft deze dagen de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901.

Omstreeks 10:00 uur zondagochtend bereikte het kwik in De Bilt de noodzakelijke temperatuur van 25 graden, zo meldt Weeronline.

Van een officiële hittegolf is sprake als het in De Bilt minstens vijf dagen achtereen 25 graden of meer wordt en het drie dagen keer tropisch warm is geweest met maxima van 30 graden of meer.

De laatste reeks van bijzonder warme dagen dateert van vorig jaar, in de periode van 23 augustus tot en met 28 augustus 2019. Deze hittegolf duurde zes dagen, waarvan er drie als tropisch te boek staan.

In het zuiden van Nederland was in de nacht van zaterdag op zondag sinds 02:00 uur officieel sprake van een regionale hittegolf. Dat meldt Weer.nl. Bij de weerstations in Cabauw (Utrecht), Eindhoven en Gilze-Rijen (Noord-Brabant) was het om die tijd nog zomers warm met minstens 25,0 graden. Gilze-Rijen noteerde zelfs 26,2 graden. Ook in Maastricht en het Brabantse Woensdrecht bleef de temperatuur boven de 25 graden.

Het is daarmee de tweede regionale hittegolf van dit jaar, in het zuidoosten lukte dit in juni ook al.

De regionale hittegolf begon woensdag. Toen werd het in grote delen van het land al meer dan 25 graden en in het zuidoosten steeg de temperatuur lokaal naar 30 graden. Donderdag werd het op meer plekken tropisch warm. Het warmst werd het die dag in Arcen met 32,6 graden. Vrijdag deed de temperatuur er nog een schepje bovenop met 35,3 graden in Arcen, in de rest van het land werd het op veel plekken meer dan 33 graden. Ook zaterdag was het weer ronduit heet met 37,0 graden in Arcen.

De regionale hittegolf kan tot en met het komende weekend aanhouden.

Cookieinstellingen