Opruimactie levert afvalberg aan zwerfvuil op

Maas Cleanup
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Tienduizenden mensen trokken er zaterdag op uit om samen vele tienduizenden stuks aan rondslingerende flesjes, blikjes, peuken en andere rommel op te ruimen.

Verdeeld over bijna 2500 plekken in het land deden zaterdag 35.000 met handschoenen, afvalprikkers en vuilniszakken gewapende deelnemers mee aan World Cleanup Day. Ook vorig weekend werden er op veel plekken al opruimacties gehouden en afgelopen week was er een speciale scholenactie. Volgens de organisatie is het meest gevonden soort afval de sigarettenpeuk. Op de tweede plek staat verpakkingsmateriaal, gevolgd door blikjes.

In Sittard trokken scholieren van DaCapo College er afgelopen week al op uit om zwerfafval op te ruimen in het Limbrichterveld. Opvallendste vondst: een kapotte magnetron.

zwerfaval
Een derde van de ‘oogst’

In Limburg vond in het kader van World Cleanup Day zaterdag de grote Maas Cleanup plaats, waaraan ruim vijfduizend deelnemers meededen. De Maas Cleanup werd gesponsord door tal van Limburgse bedrijven.

Maas Cleanup

Het afval dat een eerste groepje deelnemers aan de Maas Cleanup in Grevenbicht al voor de koffiepauze had verzameld. Veel plastic, maar ook een verroest olievat, een bord met tekst uit Wallonië of Frankrijk, een pan zonder bodem en veel in de Maas gedumpte autobanden.

’s Werelds grootste opruimactie had plaats in 180 landen en leverde vele miljoenen stuks afval op. Plastic bleek net als vorig jaar het meest gevonden materiaal, het zat in zo’n 74 procent van het afval.

“We zijn erg trots op het succes van deze editie van World Cleanup Day”, zegt Helene van Zutphen, directeur van medeorganisator Stichting Nederland Schoon. “Het is bewonderenswaardig dat zoveel buurtbewoners, scholieren, bedrijven en organisaties dit jaar samen de handen uit de mouwen hebben gestoken.”

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans gaf vanuit Brussel het startsein voor de Nederlandse actie, die dit keer werd georganiseerd door de Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon.

Het doel was om zo veel mogelijk afval dat op straat lag op te ruimen. Door te kijken wat er rondzwerft en waar het vandaan komt, hoopt de organisatie structurele oplossingen voor zwerfafval te vinden.

In Sittard en in Geleen maakten onder meer leden van het CDA zich verdienstelijk.

CDA opruimploeg Sittard
De CDA-opruimploeg met de opbrengst van zwerfvuil op schootsvelden

Ook in Geleen werd volop zwerfvuil geraapt, zoals hieronder in Geleen Zuid.

World Cleanup Day
Afval rapen rond de rotonde bij winkelcentrum Zuidhof in Geleen
Welpen scouting tijdens World Cleanup Day
Welpen van de scouting ruimen zwerfafval op in Geleen Zuid

 

Reacties