Ideeën voor herontwikkeling voormalige pand V&D Sittard

archieffoto 2015
archieffoto 2015
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het College van B&W heeft conform een door de raad aangenomen motie bij inwoners levende ideeën opgehaald voor de invulling van het door de gemeente aangekochte voormalige V&D-pand op de Markt in Sittard.

Eind september is een oproep gedaan aan de inwoners van Sittard-Geleen om hun idee kenbaar te maken betreffende de toekomst van het leegstaande pand op de Markt in Sittard.

De oproep heeft geleid tot talrijke reacties. Meer dan 150 schriftelijke reacties werden ontvangen op het een speciaal daarvoor in het leven geroepen e-mailadres. Daarnaast kwamen er tal van reacties binnen op social media – zowel gemeentelijke als private. In totaal kwamen er ruim 800 reacties binnen, die overigens niet allemaal inhoudelijk van aard waren. Dat aantal geeft aan hoezeer de inwoners zich betrokken voelen bij de invulling van deze centrale locatie aan de Sittardse Markt.

De reacties kunnen grofweg in vijf categorieën worden ingedeeld. Daarbij is geen rekening gehouden met de huidig geldende financiële en programmatische kaderstelling zoals budgetneutraliteit bij herontwikkeling en het vervallen van het metrage detailhandel (retail).

Multifunctioneel: Met name bij de inzenders die gebruik hebben gemaakt van e-mail is veelvuldig sprake van een multifunctioneel gebruik van de ruimte. Daarbij wordt meestal uitgegaan van sloop van het bestaande gebouw en nieuwbouw met allerlei voorzieningen, variërend van een raadszaal, culturele ruimten en horeca tot appartementen. Een van de inzenders heeft dit concept ‘Het huis van de stad’ genoemd, een titel die de veelzijdigheid van de verschillende concepten tot uiting laat komen.

Detailhandel (retail): Veel anderen hebben – met name via Facebook – laten weten dat ze graag een grote winkelketen in het gebouw zouden zien. Daarbij is modeketen Primark veruit favoriet, maar er zijn ook negatieve reacties op Primark. Met name de herkomst van de kleding en de wijze van productie wordt daarbij aangehaald. Ook andere grotere modeketens worden genoemd, evenals ketens als Mediamarkt. Veel mensen zien dit soort winkelketens als mogelijkheid om het bezoek aan het centrum van Sittard te stimuleren c.q. geven aan Sittard te bezoeken als deze ketens er zouden zijn.
Overigens valt op dat ook de komst van een warenhuis zoals de oude V&D bij best wat mensen hoog op het verlanglijstje staat. Het kan dan gaan om een Bijenkorf of een overdekt winkelcentrum met allerlei verschillende winkeltjes.

Detailhandel (markthal): Een derde idee dat regelmatig genoemd wordt, is het realiseren van een overdekte markt waar vooral etenswaren te krijgen zijn. De markthal in Rotterdam wordt hiervoor dikwijls als voorbeeld genoemd.

Wonen, groen en (culturele) jongerenvoorzieningen: Wat verder opvalt zijn ideeën over een groene invulling, al dan niet in combinatie met wonen. En ook het gebruik van het bestaande gebouw voor voorzieningen die doorgaans door jongeren gebruikt worden- variërend van een skatehal tot een poppodium – zijn ingediend.

Verschijningsvormen: Tenslotte valt op dat de meningen over de verschijningsvorm van de nieuwe invulling variëren. Geregeld komt naar voren dat het oude stadhuis herbouwd zou moeten worden, maar er zijn ook reacties waarin dat wordt afgewezen en waarin geopteerd wordt voor een nieuwbouw die past bij de stijl van de Sittardse Markt. Overigens zijn er niet of nauwelijks reacties waarin gepleit wordt voor het behoud van de huidige gevel. Wel wordt de klok aan de gevel van het huidige bouw genoemd als een herkenbaar element dat op de een of andere manier in het nieuwe ontwerp terug zou moeten komen.

Hieronder is schematisch weergegeven welke ideeën zijn binnengekomen voor de herontwikkeling van de locatie Markt 1, voormalige V&D pand.

                                                      Ontvangen via
Globale omschrijving voorstel                                 social
                                                     e-mail    media
--------------------------------------------------   ------   ------
• Multifunctionele invulling                            64        3 
• Kantoorruimtes: wonen I werken I verblijven            9        0
• Winkelruimte Mediamarkt I Primark                     18      301
• Bioscoop/museum                                        9       12
• Bestuurscentrum/stadhuis (oude stadsgevel)            10       42
• Appartementen (met voorgevel oude stadhuis)            6        5
• SkateparklBMX indoor/jongeren/speeltuin               10        9
• Winkels (overdekt)/outletcentrum                       4       12
• Foodhall markthall foodcourt                           5       30
• Cultureel centrum                                      5        2
• Museum/parkeerflat/fietsenparkeerplaats                2        0
• Inrichting dak: moestuin/horeca                        1        0
• Ontmoetingsplek etc. senioren/buurtlverenigingen       4        0
• Plek voor evenementen                                  1        0
• Restaurant                                             1        9
• Groen                                                  1        9
• Asielzoekerscentrum                                    1        2
• Herstel oude gevel (met klok)                          2       13
Cookieinstellingen