Bestrijding eikenprocessierups in Sittard-Geleen

<em>Dorpstraat bij Guttecoven</em>
Dorpstraat bij Guttecoven
Foto: SGN

Ook in 2021 wordt in onze gemeente weer veel aandacht besteed aan de bestrijding van de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups ontwikkelt zich in vier larvale stadia uiteindelijk tot de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder.

Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De vlinder is voornamelijk bekend vanwege de rups. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De rups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.

Europese subsidie LIFE-project voor Sittard-Geleen

proeflocatie LIFE-projectSittard-Geleen heeft als enige gemeente in Nederland subsidie ontvangen voor deelname aan het Europese LIFE-project. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het inzetten van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen en sluipvliegen, de poppenrover (een keversoort) en mezen.

Sittard-Geleen richt zich alleen op de natuurlijke vijanden in de bermen. Daarvoor zijn vijf proeflocaties aangewezen – een in Sittard, een in Geleen, twee in Holtum en een bij Guttecoven – die worden ingezaaid met het speciale bloemen- en kruidenmengsel Staygreen 2 van Advanta. Daarmee wil men natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken.

In samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen en Advanta wordt gedurende 5 jaar bekeken of de eikenprocessierups door de inzet van natuurlijke vijanden beheerst kan worden.

Tijdpad bestrijding 2021

  • 20 mei
    De rups zit nog steeds in het tweede larvale stadium. Zodra de rups is verveld naar het derde larvale stadium, kan nog gedurende minimaal 10 dagen de bestrijding voltooid worden. Bij de vervelling naar het larvale stadium 4 worden de bespuitingen gestaakt. Dit is naar verwachting over 4 weken. In Sittard-Geleen wordt nog actief bespoten.
  • 30 april
    De rupsen in Sittard-Geleen zijn verveld en zijn in het tweede larvestadium. De bladontwikkeling binnen de bebouwde kom is de laatste dagen flink vooruitgegaan. Waarschijnlijk starten we vanaf 10 mei met de bespuitingen. Uiteraard is dat afhankelijk van temperatuur, neerslag en wind.
  • 23 april
    Inmiddels zijn, dankzij de zonnige dagen, op alle plekken de rupsen uit de eipakketten gekomen. In de bladontwikkeling is verschil te zien tussen het westen en oosten van Zuid-Limburg. In het Maasdal, vooral in bebouwde kom, is de ontwikkeling van het eikenblad al op gang gekomen. Dit houdt in dat het startmoment van de bespuitingen kan verschillen. De prognose blijft vanaf 10 mei.
  • 16 april
    Het koude weer heeft ervoor gezorgd dat in Zuid-Limburg geen rupsen meer uit de eipakketten zijn gekomen. Naar verwachting, met het oog op het koude weer, ontwikkelt de rups en het van de eiken matig. De bespuiting start daardoor later, waarschijnlijk pas in de week 10 mei.
  • 1 april
    De eerste rupsen zijn vanochtend in Grevenbicht uit het ei gekropen. Naar verwachting bereiken de rupsen in de week van 1 mei het tweede stadium. Als de bladontwikkeling dan voldoende is, kan de bespuiting starten.
  • 25 maart
    De proefvelden van het EU LIFE project zijn op donderdag 25 maart ingezaaid met het speciale bloemen- en kruidenmengsel Staygreen 2 van Advanta.
Cookieinstellingen