Alarmsirene moet kunnen blijven loeien

Foto: CC0

De gemeenteraadsfractie van politieke groepering gob heeft het College van B&W schriftelijk vragen gesteld over het beleid betreffende het bestaande waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS).

Dit naar aanleiding van een uitspraak die de Duitse Bondskanselier Angela Merkel deed toen ze het door een watersnoodramp getroffen stadje Bad Münstereifel in NoordrijnWestfalen bezocht. Ze beloofde op een persconferentie dat de Duitse regering onderzoek laat doen naar de verbetering van het waarschuwingssysteem bij rampen. Mensen in de getroffen gebieden zouden te laat zijn gewaarschuwd via het sms-systeem. “De goede oude sirene is misschien bruikbaarder dan we dachten”, aldus Merkel.

De gob-fractie vindt het onverstandig om de WAS-palen, waarvan de sirenes elke eerste maandag van de maand worden getest, op te heffen wanneer ze in 2025 aan het einde van hun levensduur zijn en pleit daarom voor een upgrade en het behoud ervan. In deze regio, met zijn chemische industrie, nabijheid van een luchthaven en het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg en het spoor, is een betrouwbaar alarmeringssyteem noodzakelijk. En de recente extreme regenval met zeer snel stijgende beken en rivieren en het daarmee gepaard gaande overstromingsgevaar mag daarbij ook als reden voor een deugdelijk alarmeringssysteeem worden genoemd.

Het NL-Alert systeem, dat is opgezet om het huidige WAS op te volgen, kent een aantal beperkingen. Hierdoor rijst de vraag of niet verstandig is om het WAS te behouden. De issues die kennelijk spelen zijn het niet robuust genoeg zijn van het NL-Alert systeem, het niet kunnen waarschuwen van kwetsbare groepen zoals ouderen zonder smartphone, het niet-dekkend zijn in de grensregio’s van het NL-Alert Systeem en laatstelijk is gebleken dat veel mensen in bezit van een smartphone deze regelmatig op standje ‘stil’ zetten of zelfs in de vliegtuigmodus, waardoor de NL-Alerts gewoon niet doorkomen.

Gelet op de aanwezigheid van de genoemde risicobronnen – vliegveld, chemie en water – is bij politieke beweging gob het gevoel ontstaan dat behoud het WAS en de mogelijke upgrade ervan noodzakelijk is.

Om te bepalen of er noodzaak is tot debat hierover in de gemeenteraad stelt de gob-fractie de volgende vragen aan het College van B&W (evt. in samenspraak met de VRZL).

  1. Deelt het College het gevoel dat voortbestaan van het WAS in onze gemeente noodzakelijk is, gelet op de specifieke risico’s in onze gemeente?
  2. Vindt het College dat het WAS een goede aanvulling is op NL-Alert en dat beide systemen samen voor een effectieve en snelle alarmering van de bevolking zorgen?
  3. Heeft het College bij de minister (of formateur) aangedrongen op continuering van het WAS naast het NL-Alert systeem?
  4. Wat is het beleidsstandpunt van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in deze en op welke wijze kan de gemeenteraad Sittard-Geleen dit beleid zonodig beïnvloeden?
  5. Zijn er mogelijkheden om het WAS in samenwerking met onze buurgemeenten Stein, Echt-Susteren, Beekdaelen en Beek te continueren (omdat in deze gemeenten dezelfde risico’s als bovengenoemd gedeeld worden), dan wel de continueren op provinciaal niveau op te pakken?
Cookieinstellingen