DHL start met bouw klimaatneutrale CityHub in Zuid-Limburg

Foto: DHL

Met het slaan van een groene heipaal is de bouw gestart van de klimaatneutrale DHL Parcel CityHub voor Sittard-Geleen en omstreken.

Het is de zevende van 26 nieuw te bouwen CityHubs in het Nederlandse netwerk van in totaal 140 lokale vestigingen. De lokale hub in Geleen aan de Transportlaan nabij de N294 met goede aan- en afvoermogelijkheden via de snelwegen A2 en A76 en tevens makkelijke toegangswegen tot de stad. De ingebruikname staat gepland voor medio mei 2022. Op de CityHub rijden 200 bezorgers dagelijks circa 90 routes langs huishoudens, winkels en bedrijven in en rond Sittard-Geleen. Dat gebeurt veelal met elektrische bestelauto’s en uiterlijk in 2025 zelfs helemaal uitstootvrij.

Wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen (economie en duurzaamheid) is verheugd dat DHL voor Geleen gekozen heeft om de eerste Zuid-Limburgse City Hub te realiseren. “Juist in onze drukbevolkte gemeente staat duurzaamheid hoog op de agenda. Met dit gasloze gebouw dat bovendien volop zonnepanelen krijgt, laat DHL zien dat het zijn groene ambities waarmaakt. Temeer er straks ook nog met elektrische voertuigen bezorgd gaat worden.”

26 nieuw te bouwen DHL CityHubs

De 26 nieuw te bouwen CityHubs maken deel uit van een netwerk van 140 vestigingen. De CityHubs zijn gevestigd aan de rand van alle stedelijke gebieden, waarmee de ‘last mile’ op de meest efficiënte en duurzame manier kan worden uitgevoerd. Op een CityHub vertrekken gemiddeld 90 ritten per dag, waarvan 60 overdag en 30 in de avond, met korte routes met 100 tot 200 adressen. Korte routes stellen in staat snel te verduurzamen omdat ze met elektrische bestelauto’s, cargo-fietsen of andere kleine voertuigen uitgevoerd kunnen worden. Alle nieuwbouw – ook deze CityHub in Sittard-Geleen – vindt plaats volgens de hoogste duurzaamheidsnormen van BREEAM. De gebouwen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en er wordt gereden met een volledig elektrische vloot. Deze investering maakt deel uit van een uitgebreid programma van 350 miljoen euro.

Van de 26 nieuw te bouwen CityHubs komen er twee in Limburg: naast Sittard-Geleen komt er ook een vestiging in Roermond.

Grootste elektrische vloot

Recent breidde DHL zijn bezorgvloot uit met 500 elektrische auto’s, waarmee het totale aantal elektrische bestelauto’s van DHL uitkomt op 1400; de grootste elektrische bezorgvloot van Nederland.

Impressie van de CityHub
Cookieinstellingen