Gilbert soleert naar winst in Vlaanderen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Philippe Gilbert heeft zondag de 101e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Dat deed de Waal van Quick-Step als in zijn beste dagen. Gilbert kwam in Oudenaarde alleen aan na een solo vanaf de tweede doorkomst op de Oude Kwaremont, zo’n 55 kilometer voor de finish.

Achter Gilbert kwamen de achtervolgers niet meer dichterbij, zeker niet toen ook nog wereldkampioen Peter Sagan ten val kwam. De Belg Greg Van Avermaet werd tweede, Niki Terpstra derde, Dylan van Baarle vierde.

Gilbert werd eerder twee keer derde in de Ronde (in 2009 en 2010), maar was toch vooral de man voor de Ardenner klassiekers. Dit jaar, zijn eerste bij Quick-Step, is hij plots een renner die de Vlaamse kasseien buitengewoon goed verteert. Met tweede plaatsen in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke, met winst in de Driedaagse De Panne-Koksijde en nu de Ronde van Vlaanderen.

De wedstrijd kwam maar langzaam op gang met een vroege kopgroep van acht renners, onder wie André Looij van Roompot-Nederlandse Loterij. Achter die groep, die een minuutje of tien mocht weglopen, bleef het lang rustig, wellicht met dank aan het mooie weer.

Bij de doorkomst op de Muur van Geraardsbergen gingen er achter de kopgroep echter veertien renners vandoor, onder aanvoering van Tom Boonen, de afscheid nemende Belg die met Gilbert en Matteo Trentin twee ploegmaats mee had. En opvallender: de topfavorieten Greg Van Avermaet en Peter Sagan ontbraken.

Niet veel verder zette Gilbert zijn aanval in. Het leek een onmogelijke klus, maar gestaag bouwde hij aan een voorsprong van een minuut. Achter hem kwamen de favorieten weer samen, maar dichterbij kwamen ze niet. Boonen viel weg door materiaalpech, Sagan reed de hekken in. Gilbert zagen ze nooit meer terug.

Cookieinstellingen