Comeback Ad Wijnands met nieuw wielerconcept voor de jeugd

Foto: Wielerbaan Geleen

Op zondag 8 oktober start op de wielerbaan in Geleen de Fidus Jeugd Cup 2017-2018, een nieuwe jeugdwedstrijd in de vorm van Short Cycling.

Dit concept is bedacht door voormalig wielrenner en jeugdtrainer Ad Wijnands. Baancommissaris Michel van Dijke vertelt: “Ad heeft vanwege ziekte een zware periode achter de rug. Tijdens deze periode had ik geregeld contact met Ad en sprak over onze toekomstplannen. Je merkte dat Ad daardoor zijn aandacht aan alle sores even opzij kon zetten.”

Wijnanfds beaamt dat: “Ik heb tijdens de momenten dat ik me redelijk voelde het concept Short Cycling bedacht en uitgewerkt. Dit concept is vergelijkbaar met het lange afstand baanschaatsen.”

Het is de bedoeling dat – net als bij het schaatsen – steeds 2 renners (M/V) met elkaar de strijd aan gaan. Het zijn korte manches bestaande uit 1, 3, 5 ronden van 500 meter

De winnaar is diegene die als twee van de drie te rijden manches weet te winnen. De wielerbaan wordt verdeeld in een binnen- (ruimte tussen de witte en de blauwe lijn) en eenbuitenbaan (ruimte tussen de blauwe lijn en de ballustrade). Net als bij het schaatsen start de ene renner in de binnenbaan en de andere in de buitenbaan. Er wordt vanuit stilstand gestart. Aan de overzijde van de meet is de wisselzone. Hier gaan de renners wisselen van baan.

Iedereen mag deelneme met zijn/ haar eigen fiets. Er worden koppels gemaakt met racefietsen, crossfietsen/MTB en gewone fiets. Helm en geschikte kleding zijn natuurlijk verplicht.

Michel van Dijke: “Tijdens de eerste twee trainingen kunnen kinderen die géén racefiets hebben er eentje lenen en uitproberen. Voor kinderen met driewielers en of zijwieltjes maken we een apart groepje en nemen we het vlakke stuk op de baan.”

De hele winterperiode zal op zondagochtend – mits het weer het toelaat – om 10:00 uur een training starten. Op deze speelse manier maakt de jeugd kennis met een wielerbaan. Fidus Jeugd Cup 2017-2018 wordt mede mogelijk gemaakt door Fidus verzekeringen & advies, Laco Glanerbrook en Limburg Cycling.

» meer informatie

Cookieinstellingen