Daan Kox winnaar eerste landelijke jeugdboulderwedstrijd

Foto: © Sytse van Slooten

Tijdens de eerste wedstrijd van de landelijke jeugdbouldercompetitie in den Haag heeft Daan Kox uit Sittard de eerste prijs gewonnen in de categorie Jongens Junioren.

De 18-jarige klimmer van Bouldergym Graviton wist tijdens de kwalificatieronde als enige zes van acht boulders in de eerste poging boven te komen en bij één boulder de zone te bereiken. Daarmee ging hij als eerst geplaatste de finale in, waar drie nieuwe boulderproblemen op hem wachtten.

In de finale maakte hij grote indruk door de eerste boulder met een combinatie van balans, lenigheid en kracht in één poging te toppen. In de tweede boulder was hij dicht bij een top, maar moest hij zich uiteindelijk tevreden stellen met alleen een zone. In derde finaleboulder had Kox vier pogingen nodig om met een krachtige sprong, gevolgd door drie dynamische ‘doorpakkers’, de zone en vervolgens met een uiterste inspanning voor zijn korte armen, de eindgreep op imponerende wijze te pakken. Dat was voldoende om Teun van der Graaf uit Eindhoven en Mikola Byelov uit Diemen voor te bijven.

Over boulderen

Boulderen is een van de drie disciplines binnen de klimsport. Het is een discipline die in snel tempo populairder wordt, ook omdat het in 2020 in Tokyo voor het eerst op het Olympische programma staat. Deze discipline is zo bijzonder in de klimsport omdat je zonder touw omhoog klimt. De routes die geklommen worden zijn dan ook niet hoger dan 4,5 meter. Al deze routes zijn als het ware korte klimpuzzels die de klimmers in een wedstrijd binnen 5 minuten moeten oplossen. De klimpuzzels zijn hier zo ingewikkeld gemaakt dat het even zoeken is naar de oplossing. Het mooie van deze sport is dat de oplossing altijd een combinatie is van techniek, tactiek, lichaamsbeheersing en kracht. Halverwege een boulderprobleem kan de klimmer al punten scoren door een zonegreep te bereiken, ook wel de ‘bonus’ genoemd. Degene die het minst aantal pogingen nodig heeft om de zone en vervolgens de top te bereiken, wint de wedstrijd.

Reacties