Tweede dagzege voor Caleb Ewan in elfde etappe Giro

De elfde etappe, van Carpi naar Novi Ligure, is volgens Mart Smeets het beste te kenschetsen als een rit over een biljartlaken.

Aan het slot van de 221 kilometer langer vlakke rit over een groene Po-vlakte drukte Caleb Ewan als eerste zijn voorwiel over de meet en pakte daarmee zijn tweede ritzege in deze Giro. De Australiër bleef de winnaar van gisteren, de Fransman Arnaud Démare en de Duitser Pascal Ackermann voor.

En zoals gewoonlijk had ook deze vlakke rit een voorspelbaar verloop: een vroege ontsnapping van enkele renners (Frapporti, Maestri en Cima) die lange tijd mochten hopen op een mirakel, maar mirakels in het tijdperk van de oortjes zijn een zeldzaamheid. Of er moet zich een massale valpartij voordoen, niet te ver van de finish.

Er was vandaag noch een wonder, noch een valpartij, en dus werd het drietal vluchters op 25,5 kilometer voor de finish weer opgevreten door het langzaam op stoom rakende peloton, waarin de verschillende ploegen de aanloop naar een goede positionering van hun sprintkanonnen alvast in gang zetten.

De roze trui van Valerio Conti kwam in deze etappe opnieuw niet in gevaar en in de top tien van het klassement veranderde ook deze dag verder niets.

De top tien van het algemeen klassement ziet er na 11 etappes als volgt uit:

Algemeen klassement
-----------------------------  ------
 1. Valerio Conti (Ita)
 2. Primoz Roglic (Slo)        + 1.50
 3. Nans Peters (Fra)          + 2.21
 4. José Joaquín Rojas (Spa)   + 2.33
 5. Fausto Masnada (Ita)       + 2.36
 6. Andrey Amador (CRi)        + 2.39
 7. Amaro Antunes (Por)        + 3.05
 8. Valentin Madouas (Fra)     + 3.27
 9. Giovanni Carboni (Ita)     + 3.30
10. Pello Bilbao (Spa)         + 3.32

Tijdens de twaalfde etappe maakt het vlakke landschap van de Po-vlakte plaats voor een heuvelachtig parcours. Aan het slot van de 146 kilometer lange rit van Cuneo naar Pinerolo, op 28,2 kilometer van de finish, gaat het van Bibiani naar Montose flink omhoog: een beklimming over een afstand van 8,8 kilometer, waarbij de renners een hoogteverschil van 838 meter moeten overbruggen. De klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van een procent of 9,5. Na de afdaling volgen de laatste 16,7 nagenoeg vlakke kilometers.

Cookieinstellingen