Geleense winnaar eerste landelijke jeugd boulder wedstrijd

<em>Esmee Bonsen in één van de kwalificatieboulders</em>
Esmee Bonsen in één van de kwalificatieboulders
Foto: B. Bonsen

Bij de eerste landelijke jeugdbouldercompetitiewedstrijd in Utrecht heeft Esmee Bonsen uit Geleen de eerste prijs gewonnen in de categorie meisjes B (13 en 14 jaar).

Esmee (13) wist in de kwalificatieronde alle zes de boulders boven te komen, waarvan vijf in de eerste poging. De klimster van IVY Climbing en Monk plaatste zich daarmee als eerste voor de finale, waarin drie nieuwe boulderproblemen moesten worden geklommen.

De eerste finaleboulder werd door drie meisjes in de eerste poging getopt, waaronder Esmee. Het tweede probleem bleek lastiger en hierin wist Esmee alleen de zonegreep halverwege te bereiken. Om de wedstrijd te kunnen winnen moest Esmee de laatste boulder in één poging toppen. Met overtuiging en kracht wist ze het laatste probleem als enige op te lossen en ze deed dat ook in de eerste poging. Hiermee stelde ze de overwinning veilig en bleef ze Tessa Robichon uit Amsterdam en Jaden Tjon uit Dongen voor.

Boulderen is een discipline binnen de klimsport die in snel tempo aan populariteit wint. Bij boulderen klim je zonder touw. De af te legen klimroutes zijn niet hoger dan 4,5 meter. De routes zijn eigenlijk korte klimpuzzels die de klimmers binnen 5 minuten moeten oplossen. De klimpuzzels zijn hier zo ingewikkeld gemaakt dat het even zoeken is naar de oplossing. Het mooie van deze sport is dat de oplossing altijd een combinatie is van techniek, tactiek, lichaamsbeheersing en kracht. Halverwege een boulderprobleem kan de klimmer al punten scoren door een zonegreep te bereiken, ook wel de ‘bonus’ genoemd. Degene die het minst aantal pogingen nodig heeft om de zone en vervolgens de top te bereiken, wint de wedstrijd.

Cookieinstellingen