Hoe voorkom ik als werkgever ziekteverzuim?

Foto: CC0 via Pexels

Veel werkgevers krijgen wel eens te maken met ziekteverzuim. De kosten lopen al heel gauw enorm op omdat je als werkgever verplicht bent om het loon door te betalen bij ziekte.

De kosten bij ziekteverzuim liggen gemiddeld twee keer zo hoog. Dit heeft namelijk ook te maken met indirecte kosten zoals de kosten voor verzuimbegeleiding en tijdelijke vervanging van de werknemer. Het werk gaat namelijk ook gewoon door. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om ziekteverzuim te voorkomen. In dit artikel lees je hier meer over.

Een goede aanpak begint met…

Een goede aanpak begint met de juiste verzekeringen. Je wilt je werknemers namelijk wel het gevoel geven dat zij veilig en verzekerd zijn op de werkvloer. Uiteraard is het hebben van een verzuimverzekering belangrijk, maar een verzekering zoals een machinebreukverzekering is ook een belangrijke verzekering. Zo’n verzekering biedt dekking bij schade aan machines door stoten, vallen of nalatigheid van personeel. Het vertrouwen en de veiligheid van werknemers staat namelijk altijd op nummer 1!

Let op de signalen

Verzuim komt soms als een totale verrassing, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is daarom ontzettend belangrijk om te letten op de signalen van ziekteverzuim. Als je deze vroegtijdig herkent, zoek je samen met je werknemer naar een oplossing om uitval te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan signalen zoals; prikkelbaar, vermoeid, futloos, slordig en afwezig. Daarnaast is afnemend werkplezier ook een belangrijk signaal binnen ziekteverzuim. Werkplezier is namelijk het belangrijkste medicijn tegen ziekteverzuim!

Zet in op een gezonde werkvloer

Het is ontzettend belangrijk dat je je inzet voor de gezondheid van de werknemers. Denk hierbij aan acties zoals het aandacht besteden aan het naleven van de veiligheidsinstructies. Stimuleer daarnaast ook een gezonde levensstijl door bijvoorbeeld bedrijfskorting te geven bij sporten, gezonde maaltijden in de kantine en hulp bij het stoppen met roken. Geef als werkgever het goede voorbeeld en stimuleer goed en gezond gedrag!

Maak een verzuimprotocol

Bij verzuim is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Deze afspraken leg je vast in een verzuimprotocol. Dit geeft namelijk iedereen duidelijkheid over zijn rechten en plichten, bijvoorbeeld over verzuimmeldingen, – controle en -begeleiding. Het verzuimprotocol moet actief binnen het bedrijf worden gecommuniceerd zodat iedereen hiervan op de hoogte is.

Maak het bespreekbaar

Tot slot is het van belang dat je verzuim bespreekbaar maakt op de werkvloer. Ziekteverzuim is een lastig onderwerp omdat het al snel de privésfeer raakt. Toch hoeft het bij die juiste aanpak geen probleem te zijn om ziekteverzuim ter sprake te brengen. Werknemers vinden het juist fijn als je oprecht geïnteresseerd bent in hoe het met ze gaat.

Cookieinstellingen