Een pleegkind laten erven!

Foto: CC0 publicdomainpictures.net

Een pleegkind erft volgens de wet van zijn of haar eigen, natuurlijke ouders. Dus niet automatisch van de pleegouders.

Als pleegouder kun je een pleegkind wel laten erven door dit pleegkind op te nemen in een testament.

Om je pleegkind onder dezelfde gunstige voorwaarden te laten erven als biologische eigen kinderen dient aan een tweetal voorwaarden te worden voldaan:

  • Het pleegkind is minstens 5 jaar onderhouden en opgevoed als een eigen kind voor het pleegkind de leeftijd van 21 jaar bereikt;
  • Het pleegkind is aantoonbaar voor een substantieel deel (40% van de totale kosten) onderhouden uit de gelden van de pleegouder.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan erft een pleegkind tegen exact dezelfde lage tarieven als een eigen kind, en krijgt het pleegkind ook dezelfde vrijstellingen.

Ook kinderen van het kleinkind kwalificeren zich dan als kleinkinderen van de pleegouder voor de erfbelasting, met alle fiscale voordelen van dien.

Het is ook altijd raadzaam om goed in een testament vast te leggen wat met de erfenis dient te gebeuren als een pleegkind overlijdt. Dit om te voorkomen dat de erfenis van pleegouders op een ongewenste plek terecht kan komen, bijvoorbeeld bij de biologische familie van het pleegkind.

Meer informatie? Maak gerust een afspraak met een van de adviseurs van Erfrecht Nederland. Bel gratis 08001031 of vul het online contactformulier in.

Erfrecht Nederland
Mat Scheepers

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen