Zo bespaar je op die stijgende zorgpremie!

Foto: CC0

Elk jaar is het weer zover: een diepe zucht als je die nieuwe zorgpremies ziet. Lijkt het ook voor jou alsof ze alleen maar omhooggaan?

Maar geen paniek! Er zijn altijd manieren om slim met je zorgverzekering om te gaan en te besparen. Kijk mee in dit artikel vol tips en tricks.

Kies voor de juiste dekking

Heb je ooit stilgestaan bij wat er allemaal in je zorgpakket zit? Veel mensen kiezen automatisch voor een uitgebreid pakket, want ja, je weet maar nooit, toch? Maar is dat echt nodig? Door kritisch te kijken naar je zorgbehoefte kun je een boel besparen.

Laten we eerlijk zijn: als je een twintiger bent die zelden een dokter ziet en niet van plan is om binnenkort een gezin te stichten, heb je misschien niet dat uitgebreide pakket nodig met vergoedingen voor kinderfysiotherapie of een kraampakket. Aan de andere kant, als je weet dat je binnenkort een bepaalde behandeling nodig hebt of medicijnen moet gaan gebruiken, dan is het wel handig om daarvoor gedekt te zijn. Kortom, staar je niet blind op het meest uitgebreide pakket. Kies verstandig en bedenk wat je écht nodig hebt.

Zorgverzekering vergelijken: shop slim!

Vergelijken, vergelijken en nog eens zorgverzekering vergelijken! Net zoals je dat doet als je online shopt, is het ook belangrijk om te doen voor je zorgverzekering. Er zijn zoveel aanbieders en zoveel verschillende pakketten dat er altijd wel eentje tussen zit die beter bij je past én goedkoper is.

Neem even de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken. Websites als Pricewise maken dit supermakkelijk. Je voert je wensen in, en voilà, je krijgt een handig overzicht van alle verzekeringen die bij jou passen. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden. Soms kan een iets duurdere verzekering op de lange termijn juist goedkoper uitpakken door betere vergoedingen of voorwaarden. En vergeet de klantbeoordelingen niet. Die kunnen je een goed beeld geven van de service die je kunt verwachten.

Eigen risico: durf je het aan?

Het eigen risico is dat bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat de verzekering de kosten dekt. In Nederland is er een verplicht eigen risico, maar je kunt ervoor kiezen om dit bedrag te verhogen in ruil voor een lagere premie. Klinkt verleidelijk, toch?

Maar voordat je dit doet, denk goed na. Als je weet dat je het komende jaar waarschijnlijk weinig medische kosten zult maken, kan het lonend zijn om je eigen risico te verhogen. Maar als je plotseling toch met hoge zorgkosten wordt geconfronteerd, moet je dat bedrag wel eerst zelf ophoesten. Aan de andere kant, als je de afgelopen jaren nauwelijks zorgkosten hebt gehad en je verwacht dat dit zo blijft, kan het een goede manier zijn om te besparen op je premie. Een beetje risico, maar misschien wel de moeite waard!

Daar heb je het, drie creatieve manieren om te besparen op die altijd maar stijgende zorgpremie. En vergeet niet, het is jouw geld en jouw gezondheid. Dus neem de controle terug, vergelijk je opties en maak de beste keuze voor jou!

Cookieinstellingen