Venus In Fur – Filmhuis Het Domein

Een bonte boel – Roman Polanski is ondertussen tachtig jaar, maar nog volop bezig. Zijn nieuwste film speelt op slimme wijze met lust, machtsverhoudingen en perspectieven. 

Het ogenschijnlijk simpele verhaal begint met een gefrustreerd toneelschrijver die na een hele dag audities geen enkele geschikte kandidaat heeft gevonden. Door de stromende regen komt Vanda druipnat binnengestormd, te laat maar overtuigd dat zij dé persoon is voor de rol. Langzaam gaat het echter dieper dan een simpele auditie en wordt de kijker meegetrokken in het een spel dat ontstaat tussen de personages. 
Uitgebreide beschrijving
Vanda is de hoofdpersoon van het toneelstuk ‘Venus In Fur’. Schrijver Thomas heeft het stuk gebaseerd op de roman ‘Venus Im Pelz’ van Leopold von Sacher-Masoch van wiens naam het sadomasochisme is afgeleid. Schrijver Thomas heeft moeite met het vinden van een geschikte actrice, maar is blij verrast met de speelkwaliteit van een echte Vanda. 
Emanuelle Seigner, Polanski’s vrouw, speelt beide Vanda’s. In de film overtuigt ze Thomas ervan Severin, de mannelijke hoofdrol in het stuk, te spelen. Meer lagen ontstaan naarmate de film vordert en Vanda en Thomas beiden herhaaldelijk in en uit hun rol stappen. Michel Amalric, die Thomas speelt, en Seigner hebben een goede chemie. Hun samenspel is overtuigend en maakt de karakters interessant. 
Dit spel met standpunten en perspectieven is niet ongewoon voor Polanski en geeft deze verder vrij luchtige film meer diepgang. Ook het feit dat er maar één plek is, het theater, waar de gehele spel zich afspeelt zorgt voor meer nadruk op de karakters en hun acties. Het is daarnaast een statement dat Polanski ook in zijn vorige film Carnage maakte om meer onafhankelijk te blijven. 
De eenvoud die de film op het eerste oog lijkt te hebben, is bedrieglijk, langzaam vervagen spel en realiteit en de machtsverhoudingen. Een film die aanzet tot verder denken en kijken! 
Li-Anne Krol
Zo 23 en ma 24 mrt – 20:00 uur
Venus In Fur
Regie: Roman Polanski
F/PL 2013 – 96 minuten
Met: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen