IVA-certificaat voor barvrijwilligers Brand-Weizentent

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Ruim vijftig barvrijwilligers, die tijdens de komende Oktoberfeesten weer de drankvoorziening in de Brand-Weizentent voor hun rekening nemen, hebben woensdagavond in Oos Kaar in Overhoven een training gehad in het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.

Door het volgen van de training, die werd verzorgd door Mondriaan Verslavingspreventie, kwamen alle deelnemers in het bezit van het IVA- certificaat ‘Instructie Verantwoord Alcoholschenken, op evenementen’.

De gemeente wil zo helpen voorkomen dat tijdens het drukke evenement alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 18 jaar.

De drank en horecawet – die al sinds 1830 bestaat – schrijft al zeer lang voor dat schenkers verplicht zijn om bij jongeren het ID te controleren op leeftijd. In de praktijk blijkt het barpersoneel dat moeilijk te vinden. Hoe je dat op een druk evenement kunt vergemakkelijken door middel van het omdoen van leeftijdspolsbandjes en hoe je aan jongeren een biertje kunt weigeren zijn thema’s die aan de orde kwamen.

De Zuid-Limburgse gemeenten werken in het project Jeugd, Alcohol en Omgeving gezamenlijk aan het thema alcoholmatiging jeugd. In de hele regio worden festivals en evenementen op dezelfde manier geadviseerd en wordt deze cursus aangeboden. In dit project worden naast schenkers (evenementen, horeca en verenigingen) ook ouders betrokken. Ouders van pubers worden via de landelijke NIX<18 campagne gestimuleerd om de afspraak van NIX te maken, “niet roken, niet drinken onder 18”.

Verantwoord en bewust alcoholschenken, dan wel weigeren, kan de sfeer en veiligheid op een evenement verbeteren. Vooral jeugdigen komen tijdens het uitgaan door alcoholgebruik vaak in de problemen. Gemeenten vinden het daarom belangrijk dat de hele gemeenschap – ouders, verenigingen en horeca – zich verantwoordelijk voelt en zelf goed handhaaft.

Cookieinstellingen