Middagwandeling langs Geleenbeek

Geleenbeek: nu nog kaarsrecht, straks meanderend
Geleenbeek: nu nog kaarsrecht, straks meanderend
Foto: Sittard-Geleen

Op zondag 29 mei organiseert IVN Munstergeleen een wandeling langs de Geleenbeek in opdracht van Waterschap Roer en Overmaas.

Tijdens de wandeling gaat u zien wat door het samenwerkingsproject Corio Glana, waarin Waterschap Roer en Overmaas een belangrijke deelnemer is, al gedaan is en nog gedaan gaat worden.

Over de wandeling

De wandeling van ongeveer 9 km start om 14:00 uur vanaf het Raadhuisplein Munstergeleen. Onder begeleiding van gids Harrij Gijsen van IVN-Munstergeleen voert de gids u naar Leeuwerik en terug naar de brug Lintjesweg, door het Absbroekbos, langs de oude steenfabriek Plinthos en helemaal tot aan Biesenhof (lengte wandelroute afhankelijk van de weersomstandigheden). Op de terugweg komen Huize de Koekamp, Abshoven en het bedevaartsoord Pater Karel aan bod.

In dit traject werd en wordt stevig aan de Geleenbeek gewerkt. De resultaten zijn voor een groot deel al zichtbaar. Het deel van de Middenweg tot aan de Litjensweg is al ruim 2 jaar gereed, het stuk tot Abshoven komt in 2016 helemaal klaar.

Om ruimte voor de beek te maken is in maart het nodige kap- en hakwerk gebeurd. De werkzaamheden voorzien in een veel natuurlijker beek met flauwere oevers en betere wandelverbindingen. Ook komt er een bezinkbassin voor afvalwater onder de grond.

Ook hier zien we mensen genieten van nieuwe natuur en betere verbindingen voor de recreant. Ze worden druk gebruikt. Routes dicht bij huis in een fraaie omgeving worden door veel mensen erg gewaardeerd.

Vanaf Abshoven tot aan de Biesenhof moet er nog veel gebeuren. De beek voert de wandelaar langs de randen van het Danikerbos en de wandelaar heeft vanaf de Biesenhof zicht op de hellingen van Sweikhuizen en de nieuwe meanders van de beek die door een natuurlijker dal loopt. Deze werken dateren uit 2007 en 2008 .

Het opknappen van de strook van Biesenhof tot Abshoven wordt intensief voorbereid, ook deze strook maakt deel uit van Corio Glana. Er is ook hier een wereld te winnen met een meer ‘natuurlijke’ beek die kan meanderen en voor veel planten en dieren een aangename vestigingsplaats vormt.

Cookieinstellingen