Filmpremière De Ketting van Threes in Filmhuis De Domijnen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In Filmhuis De Domijnen in Sittard-Geleen vindt op zondag 22 januari de première plaats van de film De Ketting van Threes. De documentaire is een filmportret van Threes Moolhuysen-Coenders (1926), geboren in Sittard als de zesde dochter van Burgemeester Coenders.

Zij trouwde met plaatsgenoot Theo Moolhuysen en samen verhuisden zij naar Schiedam. Threes, van huis uit cultureel geïnteresseerd in ‘schoonheid’, werkte vele jaren op educatieve dienst van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Threes Coenders startte in 1985 haar Schiedamse TC Design Center, omdat musea in die tijd nauwelijks aandacht besteedden aan vormgeving in brede zin; van sieraden, kleding, tassen, meubels tot gebruiksvoorwerpen. Threes heeft zo veel (jonge) kunstenaars en ontwerpers op weg geholpen. Niet alleen door hun werk te presenteren en de aankoop ervan te stimuleren, maar ook door  opdrachten te verstrekken.

In de documentaire vertelt een aantal kunstenaars, ontwerpers en museumdirecteuren over de invloed die Threes heeft gehad op hun werk en werkveld. Zo vindt Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, haar “een mecenas in de oude betekenis van het woord.” Fotograaf Michaël Ferron noemt haar zelfs “De Moeder Theresa van de Kunst.” Ondertussen laat Threes zien wat zij allemaal in huis heeft. Letterlijk, maar ook in overdrachtelijke zin. Wij krijgen een beeld van de talrijke verzamelingen die haar inboedel vormen. Maar wij komen er gaandeweg ook achter hoe zij  – zonder specifieke opleiding maar zeer gedreven, eigenzinnig en met gevoel voor detail – haar natuurlijk beoordelingsvermogen heeft aangescherpt en een enorme kennis heeft opgebouwd door te “kijken, kijken, kijken.” Die kennis en kunde weet zij bovendien met passie uit en over te dragen.

De vertoning van De ketting van Threes heeft plaats op zondag 22 januari om 14.00 uur in Filmhuis De Domijnen in Sittard in aanwezigheid van Threes Moollhuysen-Coenders.

» Kaartverkoop

Cookieinstellingen