Onderzoeksraad voor Veiligheid neemt Chemelot onder de loep

Foto: Michiel1972 [CC BY-SA 3.0]

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte vandaag beked een onderzoek in te stellen naar de veiligheid op industriecomplex Chemelot.

Directe aanleiding is de brand bij een naftakraker van Sabic op 28 december 2016. Daarbij raakten twee werknemers zwaar gewond. Een van hen is inmiddels aan zijn verwondingen overleden.

Omdat de Raad de afgelopen twee jaar ook zes andere voorvallen op het terrein heeft onderzocht, wil de Raad deze zeven voorvallen in samenhang bezien.

Chemelot is een groot industriecomplex van voornamelijk bedrijven uit de chemische industrie. De bedrijven werken samen onder de vlag van Chemelot, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen en crisisbeheersing bij incidenten.

Het is in Nederland bijzonder dat het grote aantal chemische bedrijven op Chemelot zijn ondergebracht in één vergunning. In het onderzoek naar het industriecomplex wil de Raad achterhalen hoe de beheersing van veiligheid is georganiseerd en functioneert bij de betreffende bedrijven en op het overkoepelende niveau van Chemelot. Ook wil de Raad het overheidstoezicht op de bedrijven en het complex onderzoeken.

Reacties