Een gouden combinatie bij Fontys Hogeschool Pedagogiek in Sittard

Foto: HH

Fontys studenten uit Brabant en Limburg kunnen momenteel kiezen voor de minor Pedagoog in de sport ontwikkeld door Fontys Hogeschool Pedagogiek Sittard. Een innovatieve minor die in augustus 2017 start.

In de dagelijkse praktijk van de sportwereld blijkt dat er veel behoefte is aan pedagogische ondersteuning voor de jeugdige sporter, zijn ouders en trainers.

Pedagogen bieden instrumenten die structuur geven aan pedagogisch handelen en aan oudercontacten. En instrumenten om de pedagogische kwaliteit in de gaten te houden en te verbeteren.

Drie kwart van onze jeugd is betrokken bij een sport- en/of spelvereniging, het is dus van groot belang dat binnen die clubs op een pedagogisch verantwoorde manier gehandeld wordt.

Technisch directeur Charly Chudik van Fortuna Sittard bevestigt de grote behoefte aan de pedagoog in de sport. De club heeft al enige jaren ervaring met de pedagoog in de sport en ziet dat spelers door de inzet van de pedagogen meer begrip krijgen voor elkaar en dat dit zijn vruchten afwerpt.

Naast Fortuna Sittard lopen de studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek inmiddels stage bij MVV, Roda JC en PSV. Maar er wordt ook vooral ingezet op de breedtesport, want binnen iedere amateurclub dienen zich deze opvoedvragen aan. Zelfs buitenlandse clubs uit de Euregio-zone hebben zich inmiddels gemeld met de vraag om ondersteuning op dit gebied.

Wethouder Bert Kamphuis van Sittard-Geleen spreekt over een minor met gouden combinatie omdat ingezet wordt op sport, zorg en pedagogiek; een combinatie waar de stad ook op inzet.

De kijk op begeleiding van kinderen en jongeren in de sport verandert en vraagt nieuwe kennis en vaardigheden van professionals. Het gaat niet alleen om het sportief bezig zijn, maar ook om het coachen, ondersteunen, motiveren en stimuleren van kinderen, jongeren en hun ouders. Daarnaast vereist het kennis over het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en opvoedvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan radicalisering, pestgedrag, lastige jongeren en ouderbetrokkenheid.

Sportorganisaties krijgen te maken met deze maatschappelijke veranderingen en dit vereist kennis over gedrag en kennis over de aanpak op individueel – en op beleidsniveau. De minor ‘Pedagoog in de sport’ is voorbereid op deze veranderingen en verwelkomt in Sittard met enthousiasme en trots de eerste potentiele pedagogen in de sport.

Cookieinstellingen