Terroriserende ex-vriend veroordeeld tot 18 maanden celstraf

Foto: CC0 via Pixabay

Twee jaar na het uitraken van zijn verkering koesterde een man uit Nieuwstadt nog steeds zoveel wrok tegen zijn ex-vriendin dat hij wraak aankondigde en die vervolgens ook nam.

Sinds de verkering uitraakte reed de man meerdere malen per dag langs de woning van zijn ex-vriendin en plaatste hij beledigende en bedreigende berichten op Facebook. Op 15 december 2016 kondigde hij op zijn Facebookpagina wraak aan. Nog diezelfde dag liet hij een medeplichtige een steen gooien door de voorruit van de woning waar zijn ex-vriendin woont, en weer een dag later gooide diezelfde medeplichtige een molotovcocktail tegen de auto van de ouders van de ex-vriendin, die voor de woning stond geparkeerd. Verdachte zorgde in beide gevallen voor de spullen – een steen en de molotovcocktail – die zijn handlanger moest gebruiken en hij bracht hem ook steeds naar het adres van zijn ex-vriendin.

Uit het psychologisch onderzoek is gebleken dat er bij verdachte sprake is van een ongespecificeerde persoonlijkheidsstoornis met daarin met name narcistische en antisociale trekken. Desalniettemin vallen de feiten verdachte volledig toe te rekenen.

Hoewel de reclassering van mening is dat een langdurige behandeling mogelijk geïndiceerd is, wordt dit niet geadviseerd omdat bij verdachte sprake is van een afwezig ziektebesef, daar waar betrokkene iedere vorm van eventuele bestaande psychopathologie ontkent.

Voor het medeplegen van de vernielingen en brandstichting veroordeelde de rechtbank in Maastricht de verdachte tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en onder aftrek van voorarrest, met een proeftijd van 3 jaren.

Verder legde de rechter de verdachte een contactverbod en een locatieverbod op, hij mag de komende 3 jaar niet binnen een straal van 100 meter van het adres van zijn ex-vriendin en haar familie komen. Tenslotte werd hij veroordeeld tot het betalen van ruim 2200 euro ter vergoeding van de door de slachtoffers geleden materiële schade.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechter ook mee laten wegen dat verdachte in 2017 een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf heeft gekregen in verband met een overtreding van de wegenverkeerswetgeving. Los daarvan bleek de verdachte in 2016 al een keer te zijn veroordeeld voor de mishandeling van zijn ex-vriendin.

» volledige uitspraak

Cookieinstellingen