Archeologische vondsten opgedoken bij Grensmaasproject

Grindverwerkingsinstallatie Rotterdam in Trierveld
Grindverwerkingsinstallatie Rotterdam in Trierveld
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Tijdens de uitvoering van het Grensmaasproject, waarbij grind wordt gewonnen en regenrivier de Maas meer ruimte krijgt, zijn al een aantal mooie archeologische vondsten opgedoken.

De bekendste vondst is die van een uit 1794 stammend paardengraf bij Borgharen. Afgelopen week kwam tijdens baggerwerkzaamheden in het Bosscherveld in Maastricht een zeldzaam zwaard uit de vroege Middeleeuwen naar boven. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorsprong van het zwaard is. De verwachting is dat het zwaard uit de 7e, 8e of 9e eeuw (600-900) stamt.

Met name tijdens de uitvoering in Geulle aan de Maas zijn er eerder ook al (resten van) middeleeuwse wapens boven water gekomen.

En ook op de locatie Trierveld in Sittard-Geleen duiken archeologische vondsten op, zoals een werpbijl uit de vroege middeleeuwen en speerpunten. De vondsten worden uit het uitgebaggerde grind gefilterd door magneten die in de verwerkingsinstallaties Rotterdam en Merwede zijn aangebracht. Dat heeft, zo laat Consortium Grensmaas in een nieuwsbrief weten, niet alleen te maken met het onderscheppen van archeologische vondsten, maar is ook een veiligheidsmaatregel om bijvoorbeeld explosieven uit de Tweede Wereldoorlog tijdig te kunnen traceren.

 

Cookieinstellingen