Vrede geef je door! Dodenherdenking in Sittard

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Dodenherdenking in Sittard begint op donderdag 4 mei om 18:30 uur met een interkerkelijke zang- en gebedsdienst in de Grote Kerk.

De doden van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht en er wordt gebeden voor vrede op de wereld.

Vanaf de kerk trekt men omstreeks 19:10 uur in stille tocht naar het monument op de Markt waar kransen worden gelegd. Daarna trekt de stille tocht verder naar de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat.

Hier wordt vanaf 19:50 uur hetzelfde protocol gevolgd dat door de koning en koningin op de Dam in Amsterdam wordt gevolgd. Na klokgelui en het halfstok hangen van de vlaggen hangen beginnen om 20:00 uur de 2 minuten stilte. Nadat de Last Post heeft geklonken, en ook hier bloemen en kransen worden gelegd wordt een gedicht voorgelezen en gemusiceerd door een koperensemble van harmonie Sint Joseph.

Burgemeester Cox zal een toespraak houden, waarna het Wilhelmus klinkt. Daarna zullen kinderen op de begraafplaats een toneelstuk opvoeren. Met een tocht langs de graven van Nederlandse en Engelse militairen, de Joodse begraafplaats en de graven van verzetshelden wordt de plechtigheid rond 20:45 uur afgesloten. Tijdens de tocht worden de namen van de 114 gedeporteerde en nooit teruggekeerde Sittardse joden voorgelezen. Medewerking verlenen: Stadsschutterij Sint Rosa, het Sint Petruskoor, de Schola Sittardiensis Sanctus Michaël, scouting St. Jozef, muzikanten van de harmonie Sint Joseph en de Philharmonie, leerlingen van het Trevianum, het R.K. Dekenaat, de Protestantse Gemeente, het Apostolisch Genootschap, de Joodse gemeenschap, oud-militairen, doedelzakspelers, het Oorlogsgravencomité, culturele vereniging De Mander en een Engelse militaire vertegenwoordiging.

De organisatie is in handen van het Oranjecomité Sittard in opdracht van de gemeente. Iedereen is vanaf 18:30 uur uitgenodigd deel te nemen aan de dienst in de Grote Kerk, en aansluitend op de Markt en op de Algemene Begraafplaats en zo alle oorlogsslachtoffers, militairen en burgers, niet alleen een Nationaal- maar ook een Sittards moment van respect te geven. En op die manier te getuigen dat ook Sittardenaren nooit meer oorlog willen. Vrede moet je doorgeven en de namen van de slachtoffers moet je blijven noemen en daarvoor nodigen gemeentebestuur en Oranjecomité u die avond uit.

Cookieinstellingen