“Wat willen we met de Schwienswei?”

Foto: Vrienden van de Schwienswei en Kollenberg

De Vrienden van de Schwienswei en Kollenberg nodigen iedereen uit om op 22 september mee te doen aan een wandeling in het natuurgebied de Schwienswei.

Burtbewoners en gebruikers zijn van harte welkom. Ook het College van B&W en de gemeenteraad van Sittard-Geleen zijn voor deze wandeling uitgenodigd. De wandeltocht begint om 10:00 uur. Vertrekpunt is de parkeerplaats van zwembad De Nieuwe Hateboer op de Sportcentrumlaan. De wandeling duur tot ongeveer 12:00 uur.

Wat willen we met de Schwienswei?

Gidsen vertellen u over de rijkdom en het wel en wee van dit geweldige natuur- en recreatiegebied. Bij een ingelast soepmomentje, halverwege de wandeling wordt de vraag aan de orde gesteld: Wat willen we met de Schwienswei? Er zijn immers diverse plannen geopperd voor het gebied. Komt er een recreatiepark? Of een grote manege? Of moet het vooral een natuurgebied blijven? Wat willen de omwonenden?

Natuur- en recreatiegebied de Schwienswei ligt ingeklemd tussen de Geleenbeek, de Molenbeek en de Roode Beek. Het is een uniek bos- en landbouwgebied met waterpartijen en kwelgebieden van de Roode Beek, aansluitend op het Millener bosgebied en het Tũddern Fenn. Een bijzonder gebied met ook een bijzondere flora en fauna.

Afhankelijk van het jaargetijde kun je er verschillende dieren tegenkomen, zoals reeën, bevers, eenden, ganzen, de grote gele kwikstaart, ijsvogel, buizerd, rietzangers, vier soorten mezen, vissen, kikkers, salamanders, divers soorten vlinders, hun rupsen en waardplanten, libellen en juffers, planten die uitsluitend in kwel- of moerasgebieden voorkomen en noem maar op. De lengte van de excursie is ca. 3 tot 5 km. Bij droog weer zijn alle paden goed begaanbaar. Denk bij nat weer aan daaraan aangepast schoeisel.

Werkgroep verricht klein onderhoud

Elke twee weken op zaterdag (even weken) om 10 uur treffen de leden van Werkgroep Vrienden van de Schwienswei elkaar op de parkeerplaats van zwembad De Nieuwe Hateboer. Ze gaan dan aan de slag met het opruimen van klein zwerfvuil in het gebied, het boren van bijenhotels of andere kleine klussen. Iedereen is welkom.

Cookieinstellingen