Bijzondere vondsten in Erfgoedcentrum De Domijnen

Erfgoedcentrum De Domijnen
Erfgoedcentrum De Domijnen
Foto: Sittard-Geleen.nieuw.nl

Bij de opgravingen in het kader van Zitterd Revisited is op de locaties Sittard-Odaparking; Sittard-Kloosterkwartier en Sittard-Dominicaan in een beekbedding een grote hoeveelheid materiaal aangetroffen.

Het gaat om een verspreide afvaldump uit de IJzertijd en de Romeinse tijd, met daarin onder andere veel aardewerk, botten en organisch materiaal. De natte omstandigheden en het gegeven dat het gaat om een grote afvaldump maken deze vondsten voor de Limburgse en Nederlandse archeologie bijzonder.

Van Puzzelen tot Citizen Science project 2016 – 2019

De Werkgroep Archeologie Sittard is in de gemeente Sittard-Geleen een actieve werkgroep. Het bedrijf dat de opgravingen verrichtte heeft deze werkgroep benaderd om voor een publicatie het Romeinse materiaal te bekijken op passende scherven, zodat er mooi fotomateriaal bij de publicatie zou zijn. De werkgroep archeologie heeft onder aanvoering van de gemeentelijk archeoloog dit karwei op zich genomen. In november 2016 is het project van start gegaan.

De werkzaamheden bestonden uit het nummeren, sorteren, puzzelen en plakken van de scherven. Het gaat in totaal om 7.000 tot 10.000 scherven. Het project heeft behalve leden van de werkgroep archeologie ook vrijwilligers aangetrokken en heeft zich ontwikkeld tot een soort Citizen Science project, waarbij belangstellende burgers zich inzetten voor de wetenschap. Het enthousiasme van de vrijwilligers en hun fascinatie om in contact te zijn met echt historisch materiaal en bij te dragen aan de kennis van vroeger is een belangrijke motor in het project. Door een provinciale subsidie was het mogelijk om een aardewerkspecialist een wetenschappelijke studie te laten verrichten die de basis is voor de tentoonstelling.

De vondsten worden tentoongesteld tijdens de expositie ‘Scherven brengen geluk – Romeinse schatten aan de Geleenbeek’ in het Erfgoedcentrum. U bent van harte welkom bij de opening op 2 februari aanstaande.

Programma opening expositie

  • 12:30 uur: Inloop
  • 13:00-14:00 uur: Opening door Liesbeth Mantel (hoofd collectie & informatie De Domijnen), Marion Aarts (gemeentelijk archeoloog) en R.J.H. Burtlet (gedeputeerde)
  • 14:00-17:00 uur: Rondkijk in de expositie

Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden verplicht. Stuur daarvoor een e-mail aan [email protected].

Cookieinstellingen