Vragen Stadspartij over verhuizen cardiologie en longgeneeskunde

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Stadspartij Sittard-Geleen-Born heeft middels een brief aan het College van B&W haar ongerustheid geuit over het nieuws dat de specialismen longgeneeskunde en cardiologie van Zuyderland op termijn van Sittard-Geleen naar Heerlen worden verplaatst.

Dat die plannen er zijn blijkt uit een bericht op 1Limburg.nl. Daarin werd woensdag gemeld dat de huisartsen in de Westelijke Mijnstreek de Raad van Bestuur van Zuyderland Medisch Centrum dinsdag schriftelijk hebben geïnformeerd over het opschorten van de samenwerking op het gebied van het innoveren van de zorg in de Westelijke Mijnstreek. De huisartsen willen voorlopig alleen nog met het ziekenhuis samenwerken op het gebied van Covid-19 gerelateerde projecten. De patiënten hoeven niet bang te zijn om de dupe te worden van de vertrouwensbreuk.

De opschorting van de samenwerking is een reactie op het volgens de huisartsen eenzijdig door Zuyderland genomen besluit om cardiologie en longgeneeskunde tijdelijk centraal onder te brengen in het ziekenhuis in Heerlen, omdat artsen overbelast zouden zijn de personele bezetting te krap was. Dat zou tot 1 oktober duren. De huisartsen gingen daarmee akkoord omdat het tijdelijk zou zijn. Zuyderland verlengde de termijn echter met twee weken. Omdat dat niet goed werd gecommuniceerd kwamen patiënten in gevaar omdat ze naar de verkeerde locatie werden gebracht. Daarover zijn klachten ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Volgens de huisartsen zijn er in 2015 harde afspraken gemaakt met het Zuyderland over het overeind houden van de grote specialismen in de locatie Sittard-Geleen. Volgens de huisartsen zijn met name neurologie, cardiologie en longgeneeskunde kritieke specialismen, omdat in deze gevallen de toestand van patiënten met acute klachten snel achteruit kan gaan. Wanneer een patiënt vanuit Sittard-Geleen naar Heerlen moet worden vervoerd betekent dat cruciaal tijdsverlies en extra ritten voor het ambulancepersoneel.

Fractievoorzitter Nancy Kaufmann van de Stadspartij: “Wij begrijpen de beslissing van de huisartsen in de Westelijke Mijnstreek om hun samenwerking met het Zuyderlandziekenhuis op te schorten. En wij hoorden dat de huisartsen hierover al contact hebben gehad met wethouder Geilen en wethouder Meekels”. Ze roept het College van Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen dringend op er alles aan te doen om Zuyderland Medisch Centrum aan de in 2015 gemaakte afspraken te houden.

“Veel mensen uit onze gemeente zijn immers afhankelijk van het ziekenhuis in Sittard-Geleen. Het mag niet zo zijn dat je het hart uit, wat ooit ‘het ziekenhuis van de 20e eeuw’ werd genoemd, weghaalt door alle grote cruciale specialismen naar Heerlen te verplaatsen en van het Zuyderland in Sittard-Geleen een verschraald lokaal ziekenhuis te maken. Kindergeneeskunde en gynaecologie zijn al weg. Cardiologie en longgeneeskunde op termijn naar Heerlen.

En de volgende stap is waarschijnlijk het sluiten van de spoedeisende hulp, want wie wil daar dan nog werken? Niet boeiend, niet uitdagend, niet interessant. Dan kan je dus onder het mom van ‘personeelsgebrek’ ook de SEH in Geleen sluiten. Wat blijft er dan over? Een heel groot verpleeghuis voor oncologie en geriatrie. Het kan toch niet zo zijn dat ons College dat laat gebeuren?”, aldus Kaufmann.

De raadsfractie van de Stadspartij stelt daarom de volgende vragen:

  1. Is het College het eens met de huisartsen in de Westelijke Mijnstreek dat er in 2015 duidelijke afspraken zijn gemaakt waar het Zuyderland zich nu aan dient te houden? En kan het College gehoor geven aan onze en vast en zeker ook de oproep van alle andere fracties in onze gemeente er alles aan te doen het Zuyderland aan de in 2015 gemaakte afspraken te houden?
  2. Is het College het met ons eens dat het onverantwoord is dat door gebrekkige communicatie de veiligheid van patiënten van het Zuyderland in Geleen in het geding is geweest en dat dat niet meer mag gebeuren?
  3. Kan het College bemiddelen tussen de huisartsen Westelijke Mijnstreek en het Zuyderland zodat de afspraken uit 2015 nageleefd worden?
  4. Is het College bereid er alles aan te doen om voor Sittard-Geleen ook in de toekomst een volwaardig ziekenhuis inclusief grote specialismen en de Spoedeisende Hulp te behouden?
Cookieinstellingen