Ongeveer 150 personen deden melding bij Meldpunt Commissie Bestuurscultuur

Foto: CC0

Op 15 juni jl. heeft de waarnemend Commissaris van de Koning bekendgemaakt dat een commissie onderzoek gaat doen naar de Limburgse bestuurscultuur.

Deze commissie bestaat uit Arno Visser (president van de Algemene Rekenkamer), Paul Frissen (decaan en bestuursvoorzitter Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University) en Kitty Nooy (voormalig hoofdofficier van justitie en landelijk portefeuillehouder integriteit bij het Openbaar Ministerie).

Tijdens het onderzoek wordt extern en intern de gelegenheid gegeven vertrouwelijk melding te maken van bestuurlijk afwijkend gedrag, onregelmatigheden en andere zaken rondom integriteit en mogelijke belangenverstrengeling in de afgelopen 10 jaren. Het meldpunt werd in juni geopend en sloot op 1 september 2021.

Onderzoeksfase

Via het meldpunt heeft de commissie van ongeveer 150 personen meldingen ontvangen. De commissie bestudeert iedere melding. Om de melding goed te kunnen begrijpen wordt in sommige gevallen nadere informatie opgevraagd en zal de commissie met een aantal melders in gesprek gaan. Valt een melding binnen de opdracht van de commissie, dan neemt zij de melding mee in haar analyse van de bestuurscultuur. Eventuele patronen in deze meldingen worden geanalyseerd. De commissie formuleert van daaruit eventueel toekomstgerichte adviezen.

Daar waar de commissie in de meldingen mogelijk strafbare feiten tegenkomt, informeert de heer Visser (voorzitter) de waarnemend Commissaris van de Koning. De commissie informeert de waarnemend Commissaris van de Koning als de commissie stuit op meldingen over de integriteit van een college- of raadslid van een gemeente of een dagelijks of algemeen bestuurslid van een waterschap. De waarnemend Commissaris van de Koning neemt als dat nodig of wenselijk is contact op met de burgemeester van de gemeente of de dijkgraaf. Als de commissie kennisneemt van een integriteitskwestie maar twijfelt over de wijze waarop deze behandeld moet worden, raadpleegt de commissie de waarnemend Commissaris van de Koning.

Cookieinstellingen