Geschiedenisles bij Gilde de Graven: de VOC

Foto: Gilde de Graven

De Verenigde Oost-Indische Compagnie is voor velen onderdeel geweest van de geschiedenislessen op de middelbare school toen de vaderlandse geschiedenis nog prominent in het lesprogramma opgenomen was.

Kom luisteren en kijken naar het complete verhaal bij Gilde de Graven als Roland Willems je in vijf avonden vertelt én laat zien, dat de VOC twee eeuwen lang het monopolie heeft gehad op de succesvolle overzeese handel tussen de Nederlandse Republiek en Azië. Niet voor niets is het archief van deze Compagnie erkend als werelderfgoed.

Positief is dat de VOC zorgde voor werkgelegenheid, handelsgeest, durf en daadkracht. Anderzijds wordt het geassocieerd met een gewelddadige handelswijze en kolonisatie.

Beide meningen hebben een grote kern van waarheid. In deze cursus van vijf bijeenkomsten neemt Roland Willems, onderwijskundige van beroep met als hobby de VOC, u mee langs al deze facetten.

Gestart wordt met een algemene inleiding. Daarna neemt u deel aan de reis naar Indië op het schip: de Batavia. Er zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de zwarte bladzijden die de VOC schreef, om af te sluiten met een verkenning langs hedendaagse overblijfselen van dit eerste grote monopoliebedrijf ter wereld.

De lezingen wordt gegeven op de donderdagavonden 2, 9 en 16 februari en 2 en 9 maart van 19:00 tot 21:00 uur met een pauze van 20 minuten. Vaart u ook mee in het kielzog van de VOC?

De kosten voor deze zeer interessante bijeenkomsten bedragen 24 euro. Inschrijven via de website van Gilde De Graven.

Cookieinstellingen