Vrijdagavond eerste Limburgse voetbalderby voor Fortuna Sittard

Archiefbeeld uit 2014
Archiefbeeld uit 2014
Foto: Rik van Mulken

Fortuna Sittard speelt vanavond de eerste Limburgse voetbalderby van dit seizoen thuis tegen het ook dit seizoen weer sterk spelende VVV Venlo.

De Venlonaren lijken ook dit jaar weer kan te maken op promotie naar de eredivisie. Momenteel staan ze op de tweede plek van de ranglijst. Doordat Jong PSV de periodetitel pakt heeft Venlo al een plek in de play-offs op zak.

Een Limburgse voetbalderby is voor de spelers – zeker als ze hier uit de regio komen – natuurlijk altijd speciaal. Voor Abdelaziz Khalouta, Dries Saddiki, Gavin Vlijter en niet in de laatste plaats Fortuna Sittard-coach Ben van Dael is het treffen met VVV Venlo zelfs éxtra speciaal. Voor Saddiki misschien in iets mindere mate, omdat hij in Venlo werd geboren maar nooit voor VVV Venlo uitkwam. Voor Khalouta omdat hij vorig seizoen na een conflict vroegtijdig moest vertrekken bij VVV, hij zint dan ook op revanche. Voor Gavin Vlijter, omdat hij ooit door de Venlose club werd afgetest. En voor Ben van Dael, omdat hij jaren lang assistent-trainer in dienst van VVV Venlo was. Hij kent de meeste spelers van VVV dan ook door en door. Verder kwam ook Ferry de Regt in het verleden uit voor VVV. Na 6 seizoenen stapte hij in 2012 over naar Helmond Sport en vorig jaar kwam hij in dienst van Fortuna Sittard.

Na een weekend competitiepauze vanwege de interlandverplichtingen van het Nederlands elftal kunnen de mannen van Van Dael vanavond dus weer vol aan de bak. De afgelopen periode is er vooral keihard getraind om de fysiek sterke tegenstander het hoofd te kunnen bieden. Fortuna Sittard heeft zich goed kunnen voorbereiden op deze eerste Limburgse voetbalderby.

Van Dael: “Het is gewoon een wedstrijd, met een apart gevoel. De andere derby’s, vooral tegen MVV, leven hier in het zuiden van Limburg meer. En ook tegen VVV kan je maar drie punten winnen. Maar voor mij en een hoop spelers is het zeker anders. Ik zit niet altijd in de kleedkamer bij de groep, maar ik denk dat er in de selectie de afgelopen dagen veel over de wedstrijd is gesproken.”

Fortuna is halverwege oktober nog steeds in eigen huis ongeslagen. “En dat willen we graag zo houden. Het wordt niet makkelijk. De afgelopen dagen hebben we op onze eigen teamontwikkeling en sterkte getraind. Natuurlijk houden we ook rekening met de bedreigingen van de tegenstander. Ik ken veel van hun spelers door en door. VVV heeft een hoop fysieke kracht en met de ploeg train je op de bestrijding daarvan. Of het een nadeel is dat de competitie een tweetal weken stil lag? Je zat weliswaar in een ritme, maar er is ook een andere kant. Zoals gezegd trainen we hard en veel. Af en toe hebben de jongens een break nodig om mentaal op te laden. Dat kan vrijdag een voordeel zijn.”

Fortuna mist tegen de Venlonaren de geschorste Frank Wiafe en de geblesseerden Roumen en Mailson Lima.

» Fortuna Sittard

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen