Froome pakt de dubbel, geen podium voor Kelderman

Foto: © Ron Philips

In de voorlaatste etappe van de Vuelta heeft Chris Froome zich verzekerd van de eindzege en zag Wilco Kelderman zijn podiumplek uit beeld verdwijnen.

De loodzware 20e etappe werd gewonnen door de Spanjaard Alberto Contador, die dit jaar een punt zet achter zijn roemrijke wielercarrière. De Brit Chris Froome, leider in het algemeen klassement, kwam samen met ploeggenoot Wout Poels als tweede over de finish op de beruchte Angliru, een loodzware klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,8 procent en een steilste strook van 23,5 procent. De winnaar van de Tour de France 2017 is nu ook zeker – mits hij zondag in Madrid over de finish komt, natuurlijk – van de eindzege in de Vuelta. Daarmee wordt hij de derde renner ooit die in hetzelfde seizoen zowel de Tour de France als de Vuelta op zijn naam wist te schrijven. Alleen Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) gingen hem voor.

Poels eindigt mede door zijn sterke optreden in de voorlaatste etappe op de zesde plek in het eindklassement. Wilco Kelderman staat op plek vijf, hij kon naaste concurrent Ilnur Zakarin in de laatste steile kilometers niet meer bijbenen. De Rus eindigt als derde, achter de Italiaan Vincenzo Nibali. Alberto Contador, de etappewinnaar van vandaag, komt 20 seconden tekort voor het podium en staat op de vierde plaats. De top tien van de Vuelta telt met Steven Kruijswijk nog een derde Nederlandse renner. Hij bezet de negende plek in het algemeen klassement.

Zondag wordt de laatste etappe van de Vuelta gereden, een vlakke rit over 117 kilometer van Arroyomolinos naar Madrid. Een verplicht nummer waarin normaliter niet meer serieus gekoerst zal worden.

Cookieinstellingen