Coach Fortuna Sittard nuchter over bekertreffen met AZ

Sunday Oliseh
Sunday Oliseh
Foto: © www.fm-images.com

Fortuna Sittard speelt vanavond om 19:45 uur thuis tegen eredivisionist AZ uit Alkmaar in de achtste finale van de strijd om de KNVB-beker.

Fortuna’54, een van de voorlopers van het huidige Fortuna Sittard, won in 1957/1957 de bekerfinale van Feijenoord en in 1964/1964 van ADO. In 1983/1984 verloor Fortuna Sittard – toen uitkomend in de eerste divisie – de finale van Feijenoord en in 1998/1999 was Ajax – met verdediger Sunday Oliseh in de gelederen – met 2-0 te sterk voor Fortuna. Het was Oliseh’s laatste wedstrijd voor Ajax.

Voor het eerst in 16 jaar bereikt de ploeg uit Sittard-Geleen nu weer eens de laatste 16 van het bekertoernooi. De laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 2001-2002. Toen stuntte het amateurelftal van Stormvogels door Fortuna uit het toernooi spelen. En een stunt is precies dat waar iedereen die de geelgroenen een warm hart toedraagt vanavond tegen AZ, op dit moment de nummer drie van de eredivisie, op hoopt. De Alkmaarse ploeg is normaal gesproken een paar maatjes te groot voor de club uit de Jupiler League. En of Fortuna Sittard vanavond tot het uiterste zal gaan om te stunten en de volgende bekerronde te bereiken is zeer de vraag, gezien het grote belang van de eerstvolgende competitiewedstrijd. Aanstaande zaterdag kan Fortuna Sittard – ook in eigen huis – namelijk een ticket voor de play-offs veiligstellen door van Jong FC Utrecht te winnen. En dat is belangrijker dan het halen van de volgende bekerronde. “Maar als je zo ver in de beker komt inspireert dat natuurlijk”, gaf Sunday Oliseh in een interview met Fox Sport toe. Hij noemde het duel van vanavond verder een strijd tussen een hele kleine David en een hele grote Goliath om daarmee de verwachtingen alvast wat te temperen. We gaan het zien.

AZ-coach John van den Brom heeft een aantal wedstrijden van Fortuna Sittard herhaaldelijk bekeken en ziet in Fortuna Sittard een niet te onderschatten tegenstander. Fortuna is in zijn ogen een elftal dat gedisciplineerd speelt en dat over veel fysieke kracht, snelheid en scorend vermogen beschikt. Ook is hij beducht voor de razendsnelle omschakeling die het team van coach Oliseh in huis heeft. Hij vindt Fortuna een team met een winnaarsmentaliteit.

Vermoedelijke opstelling Fortuna Sittard: Miguel Santos, Clint Essers, Perr Schuurs, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Stefan Askovski, Lisandro Semedo, Djibril Dianessy en Finn Stokkers.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Lindhout met assistentie van grensrechters De Vries en Van Dongen en vierde official Ruperti.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen