Brons voor Geleens bowlingtalent op EK-jeugd in Denemarken

Tijdens de Europese jeugdkampioenschappen bowlen in Aalborg, Denemarken, heeft Nederland de tweede medaille behaald.

Na het zilver voor de meisjes in het Doubles Event, was het dit keer de beurt aan de jongens om te excelleren. In het Team Event werd knap de bronzen medaille gewonnen.

Het team, bestaande uit Brent de Ruiter (17, Middelburg), Mike Bergmann (17, Geleen), debutant Nick de Gelder (17, Hellevoetsluis) en de vandaag 17 geworden Ronan van der Loo (Hilvarenbeek), begon woensdag aan het Team Event en stond halverwege op een comfortabele vierde plek. Een belangrijke plek, want de top 4 plaatst zich in het bowlen altijd direct voor de halve finales.

Donderdag moest die vierde plek verdedigd worden en dat werd nog een lastige klus. Met nog één game te gaan was er een voorsprong op Frankrijk van bijna 100 pins, maar de Fransen kenden een zeer goed slot van hun serie. Toch bleef het Nederlandse team, gecoacht door Jord van Weeren (24, Culemborg), met 21 pins voorsprong op de vierde plaats.

In de halve finale wachtte het als eerste geplaatste Zweden, al jarenlang het ’team to beat’ binnen Europa. Het werd een finale die vanaf het begin gelijk opging. Halverwege de wedstrijd liet Nederland twee open frames staan, waardoor ze tegen een achterstand aan keken. Nederland gaf niet op en bleef strijden en strikes gooien, maar met het eind in zicht wist Zweden verder uit te lopen en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het werd 928 – 807.

De bronzen medaille betekent een herhaling van 2016, toen het team met o.a. Bergmann en Van der Loo ook brons overhield aan het Team Event.

Vrijdag komen de jongens direct weer in actie in het Singles Event. Zaterdag komen de meisjes individueel in actie, waarna zondag de beste 24 jongens en de beste 24 meisjes over het gehele kampioenschap gaan strijden om de Masters Titel.