Overspelen Jong Ajax – N.E.C.: er zit een luchtje aan

Foto: © Rik van Mulken

N.E.C. Nijmegen krijgt van de KNVB de kans om tegen Jong Ajax alsnog 3 punten te pakken en zo de achterstand op Fortuna Sittard te verkleinen.

Daar zijn ze bij Fortuna Sittard uiteraard allesbehalve blij mee.

De Nijmegenaren verloren afgelopen vrijdag met 2-0 van Jong Ajax en zagen Fortuna Sittard uitlopen naar 4 punten voorsprong, met nog vier wedstrijden voor de boeg. De voorsprong van Fortuna Sittard op Jong Ajax, dat niet kan promoveren, bedroeg 1 punt.

De KNVB heeft echter besloten dat de wedstrijd Jong Ajax – N.E.C. moet worden overgespeeld, omdat Jong Ajax een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld. Daardoor heeft Fortuna nu even een wedstrijd meer gespeeld dan en vier punten voorsprong op zowel Jong Ajax als N.E.C.

Aan de handelwijze van de bond en de houding en reacties van de beide de clubs hangt voor de objectieve toeschouwer op zijn zachtst gezegd een luchtje: dat van hypocrisie.

De KNVB maakte een administratieve blunder, waardoor Jong Ajax een eigenlijk geschorste speler kon/mocht opstellen. De bond zet die fout nu recht door het duel te laten overspelen. Waar de bond moet waken voor competitievervalsing maakte zij zich daar door een grove blunder zelf schuldig aan.

Maar: was het wel een blunder van de bond? Vandaag kwam er namelijk nog een pikant detail bij. Dagblad de Telegraaf maakte bekend dat degene die bij de KNVB verantwoordelijk is voor de registratie van rode en gele kaarten – manager competitiezaken Jan Bluyssen – in het verleden zes jaar werkzaam is geweest bij N.E.C. Ajaxmedewerkers, zo zegt de Telegraaf, verdenken Bluyssen van belangenverstrengeling.

Overigens doet ook het handelen van Jong Ajax en N.E.C. Nijmegen de wenbrauwen fronsen. Beide ploegen wisten voor de wedstrijd al dat Ajacied Bijleveld een wedstrijd eerder – tegen FC Dordrecht – zijn vijfde gele kaart pakte en daarom in het volgende duel – dat tegen N.E.C. – volgens de regels geschorst had moeten zijn. Jong Ajax verschuilt zich nu achter het feit dat men zwart op wit heeft dat de KNVB heeft aangegeven dat Bijleveld mocht spelen, want volgens de administratie van de bond had Bijleveld slechts 4 gele prenten achter zijn naam staan.

Het is de vraag of de KNVB het onderzoek ook zou zijn gestart wanneer N.E.C. Nijmegen het duel tegen Jong Ajax gewonnen had.

Hoe dan ook: elk ander besluit dat de KNVB in deze zaak zou hebben genomen zou ook wel ergens hebben gewrongen en een ding staat als een paal boven water: als Fortuna Sittard alle vier de resterende duels wint is deze affaire waarschijnlijk snel vergeten.

De wedstrijd Jong Ajax – N.E.C. Nijmegen wordt op maandag 16 april overgespeeld. Alles en iedereen met een geelgroen hart hoopt natuurlijk dat N.E.C. dan opnieuw verliest en liefst met een grotere nederlaag dan 2-0 terug naar Nijmegen reist.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen