Vijf jaar VONJAxl

Yvonne Janssen: vijf jaar VONJAxl
Yvonne Janssen: vijf jaar VONJAxl
Foto: © www.micheloehlen.nl

Kleuterleidster, buschauffeur, procesmanager NS en eigenaresse van een kledingzaak met kleding in grote maten. Wat hoort er in dit rijtje niet thuis?

Het antwoord op deze merkwaardige vraag is: niets. Alle vermelde beroepen zijn van toepassing op Yvonne Janssen, eigenaar van VONJAxl, de grote maten damesmodezaak aan de Haspelsestraat in Sittard.

Vandaag 5 jaar geleden startte Yvonne met haar modewinkel. “Ik ben altijd al vrij fors geweest en was al vroeg bezig met mode, omdat er in mijn maat zo weinig te krijgen was. Ik heb een avondopleiding aan de modevakschool gevolgd en heb sindsdien veel kleding zelf gemaakt.”

De interesse voor mode is er dus altijd geweest, maar Yvonne is begonnen als kleuterleidster. Later is ze een tijdje buschauffeur/controleur/verkeersleider geweest, en daarna is ze bij NS als verandermanager in een managementfunctie terecht gekomen. In die periode heeft ze ook een machinistenopleiding gevolgd. De keuze om met een modewinkel voor dames in de grotere maten te beginnen was uiteindelijk een beslissing die gezien haar interesse in mode niet uit kon blijven.

“Toen ik voor NS werkte kwam ik vaak in Eindhoven en in Amsterdam, en daar zag ik een paar leuke modezaken waar merkkleding in grote maten werd verkocht. Omdat in Sittard en omstreken geen speciaalzaak op dat gebied te vinden was heb ik marktonderzoek verricht, een ondernemingsplan geschreven en daarmee ben ik naar de bank gestapt.”

Dat leidde vijf jaar geleden tot de opening van VONJAxl in het huidige pand aan de Haspelsestraat. De aanstaande bouw van Ligne, even verderop in de straat, is medebepalend geweest voor de keuze van die locatie.

In het pand was eerder een christelijke boekhandel gevestigd. “Die boekwinkel leek vrij klein, maar had een grote magazijnruimte. Die hebben we bij de winkel getrokken. De paskamers konden we daardoor uit het zicht vanaf de straat houden en dat biedt voor klanten natuurlijk de gewenste privacy.”

VONJAxl levert bekende, goede merkkleding en zorgt voor een regelmatig wisselende collectie. Daarbij is de inkoop zodanig dat het risico dat een klant op een feestje een andere klant tegenkomt die exact hetzelfde is gekleed zo goed als uitgesloten is. VONJAxl is zo uitgegroeid tot een begrip in de regio.

In vijf jaar VONJAxl heeft Yvonne Janssen een mooie vaste klantenkring opgebouwd. Op de vraag wat haar in die jaren het meest positief heeft verrast zegt ze: “Dat klanten niet alleen uit de regio, maar uit het hele land komen. De website van VONJAxl wordt in Google goed gevonden. Maar ook werkneemsters of echtgenotes van werknemers van VDL-Nedcar, DSM, Sabic, of andere op Chemelot gevestigde bedrijven, die zich hier onlangs hebben gevestigd, hebben de weg naar VONJAxl gevonden.”

Met haar klanten voerde ze vaak boeiende gesprekken, zo laat ze weten. Daaruit ontstond bij Yvonne het idee om een netwerkgroep op te richten, de Limburgse Powervrouwen. “Het gezelschap bestaat op dit moment uit 16 vrouwen. Vrouwen met stevige functies in het bedrijfsleven, die onderling activiteiten organiseren en elkaar kunnen versterken door het delen van hun kennis en hun netwerken.”

Yvonne Janssen is ook één van de inmiddels twintig vrouwelijke ondernemers in Sittard, die vanaf het begin heeft meegedaan met de Meiden van Sittard, vrouwen met een eigen speciaalzaak die elkaar waar mogelijk onderling de bal toespelen. “We hebben weleens acties, waarbij we de klant trakteren op een aangekleed kopje koffie bij een van de collega-Meiden in de horeca. De positieve energie die van de Meiden van Sittard uitgaat: daar heb ik echt plezier aan.”

Ter gelegenheid van haar eerste lustrum heeft VONJAxl voor haar klanten een goedgevulde goodiebag klaarstaan.

Cookieinstellingen