Is je kind weer jarig? Zorg voor een stralende glimlach via originele uitdeelcadeautjes

Foto: CC0

De verjaardag van een kind: een feest voor het verjaardagsvarken, maar ook een moment van vreugde en ontroering voor de trotse ouder(s).

Vele ouders beginnen dan ook ruim op tijd met de voorbereidingen: het afschuimen van websites met speelgoed, het ophalen van herinneringen, het zoeken naar een geschikte taart (of voor de keukenprinsen/prinsessen onder ons: het zelf duiken in de keuken).

Uitdeelcadeautjes

Ook schooltraktaties maken vaak deel uit van het ‘grote’ verjaardagsfeest. Ze zorgen voor een moment van ontspanning en verbinding in de klas. Het dagelijkse schoolleven wordt even doorbroken en het feestelijk moment wordt samen gevierd en met elkaar gedeeld. Niet alleen kinderen ondervinden overigens positieve effecten van traktaties: zelfs volwassen kunnen volgens psycholoog Rogelberg gelukkiger worden van traktaties op het werk.

Doelgroep

Hou bij je traktatie wel steeds rekening met je doelgroep. Een klas vol vijfjarigen maak je met andere dingen blij dan een klas vol tienjarigen. Zorg eventueel ook voor wat variatie binnen je schooltraktaties: via een aantal kleine varianten op eenzelfde soort cadeautje kan elk kind in de klas zijn of haar eigen keuze maken.

Budget

Hoewel uitdeelcadeautjes positieve effecten kunnen hebben (zowel voor de jarige als voor de klasgenootjes), kan het voor ouders aanvoelen als een bijkomende kostenpost. Niet voor elke ouder is deze kostenpost even vanzelfsprekend of haalbaar. Toch hoeft er geen groot budget voor vrijgemaakt te worden. Als je goed zoekt, vind je bijvoorbeeld leuke uitdeelcadeautjes voor minder dan één euro per stuk. Of je kan ervoor kiezen zelf (budgetvriendelijke) uitdeelcadeautjes te maken. Online kan je hieromtrent best wat inspiratie opdoen. Laat je kind eventueel helpen bij het maken van de traktaties. Dit kan de ouder-kindband alleen maar ten goede komen en je kind nóg trotser maken wanneer hij zijn cadeautjes mag uitdelen.

Schoolbeleid

Belangrijk: informeer je als ouder steeds over wat wel en niet is toegestaan als schooltraktatie in de school van je kind. Niet elke school hanteert dezelfde regels en ook doorheen de jaren kan het schoolbeleid omtrent traktaties veranderen. Zowel wat betreft speelgoed als voedingsmiddelen kunnen er vanuit school richtlijnen worden meegegeven. In sommige scholen zijn bijvoorbeeld enkel gezonde (maar daarom niet minder lekkere) verjaardag traktaties toegestaan. Denk aan fruittaarten in plaats van snoeptaarten, gezonde ijsjes en aangepaste mueslirepen.

Hoe je het ook aanpakt: zolang je het met liefde doet, maak je er voor je kind ongetwijfeld een onvergetelijk feest van!

Cookieinstellingen