Robert Stepanyan wint ook dit jaar de Natuurkundeolympiade

Foto: SLO

Robert Stepanyan, leerling van 5 vwo van Trevianum Scholengroep in Sittard, heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar de Natuurkundeolympiade gewonnen.

Na een week vol met colleges, een practicum- en een theorietoets zijn de vijf winnaars van de eindronde van de Natuurkunde Olympiade 2024 bekendgemaakt. De net 17-jarige Robert Stepanyan was van deze vijf de beste, net als vorig jaar.

De deelnemers aan deze eindronde zijn geselecteerd uit de meer dan 2200 leerlingen die aan de eerste ronde hebben meegedaan. De beste tweehonderd deelnemers van deze eerste ronde hebben een lesbrief gekregen met stof van het eerste studiejaar op de universiteit ter voorbereiding van een tweede ronde in april op de Universiteiten van Eindhoven, Groningen en Utrecht. Daaruit zijn de 20 beste deelnemers aan de eindronde geselecteerd.

Deze 20 deelnemers zijn in Utrecht een week lang aan de slag geweest met hoor- en werkcolleges. En vooral veel met elkaar discussiëren over natuurkunde. Er was uiteraard ook tijd voor ontspanning met een bezoek aan onderzoekscentrum Differ in Eindhoven en een verhalen- en puzzeltocht door Utrecht. Het was een week geweest om niet te vergeten!

De winnaars zijn:

  1. Robert Stepanyan, 5 vwo, Trevianum Scholengroep, Sittard (op de foto links vooraan)
  2. Noah Herijgers, 6 vwo, Gemeentelijk Gymnasium, Hilversum (op de foto rechts vooraan)
  3. Thomas van der Zwan, 6 vwo, Praedinius Gymnasium, Groningen (op de foto rechts bovenaan)
  4. Jesse Hanemaayer, 6 vwo, CSG Dingstede, Meppel (op de foto links bovenaan)
  5. Sam Bakker, 5 vwo, Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen (op de foto midden bovenaan)

Het team doet vanaf 15 juli mee aan de European Physics Olympiad (EUPhO) die dit jaar in Georgië georganiseerd wordt. Er doen meer dan 50 landen mee aan dit grote internationale evenement.

Enno van der Laan en Ad Mooldijk begeleiden de groep tijdens de EUPhO.

De winnaars van de eindronde gaan normaal gesproken naar de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) om ons land te vertegenwoordigen. Deze wordt dit jaar in Iran gehouden. Nederland heeft besloten, net als veel Europese landen, om niet naar Iran te gaan in verband met de veiligheidssituatie aldaar.

De Natuurkunde Olympiade wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Het ministerie van OCW, NWO, Stichting Physica, NVON, Cito, Freudenthal Instituut, Radboud Universiteit en Malmberg.

Cookieinstellingen